Artiest

Guys & Dolls - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Guys & Dolls
De popmuziek kent heel wat bekende ‘boybands’, typische jongensgroepen die in een bepaald periode razend populair zijn bij met name vrouwelijke fans. Eén van die succesvolle voorbeelden is de Britse groep Guys & Dolls, die vanaf 1975 bijna tien jaar lang de ene na de andere internationale tophit wist te scoren.

Advertentie

Via een advertentie in het Britse muziekblad Melody Maker worden in het najaar van 1974 drie meisjes en drie jongens gevraagd voor een nieuw op te richten popgroep. Op de advertentie wordt door honderden jonge zangers en zangeressen gereageerd. Zo ook door de heren David Van Day, Paul Griggs en Dominic Grant en de dames Thereze Bazar, Martine Howard en Julie Forsyth, dochter van de bekende Britse tv-persoonlijkheid Bruce Forsyth (The Bruce Forsyth Show). Ze doen auditie en worden aangenomen.  Op 8 november 1974 zijn de Guys & Dolls officieel een feit. De groep is vernoemd naar de gelijknamige Broadway-musical in welke filmversie uit 1955 hoofdrollen zijn weggelegd voor Marlon Brando, Jean Simmons, Vivian Blane en Frank Sinatra.   

Succes

In januari 1975 brengen de Guys & Dolls hun eerste single 'There’s A Whole Lot Of Loving' uit. Direct wordt het pakkende liedje opgepikt door de belangrijkste radiostations in Engeland waarna de Guys & Dolls er een grote hit mee scoren. Ook in België en Nederland is men gecharmeerd van deze nieuwe Britse jongens- & meisjesgroep met als gevolg dat 'There’s A Whole Lot Of Loving' eveneens een hit in deze landen wordt. Het liedje opent de weg naar meer succes.  In Nederland zijn de Guys & Dolls uiterst succesvol met hits als 'Mamacita', 'Angel Of The Morning' en 'How Do You Mend A Broken Heart'. In mei 1977 scoren de Guys & Dolls zelfs een nummer-1-hit in ons land. Dat gebeurt met 'You’re My World', een bewerking van een oude hit van Cilla Black uit 1964. Opmerkelijk genoeg wordt het liedje geen hit in Engeland. Wel scoren de Guys & Dolls een Britse Top 10-hit met hun versie van Dusty Springfield’s 'You Don’t Have To Say You Love Me'. 

Dollar

In 1978 staan de Guys & Dolls in het voorprogramma van Frank Sinatra tijdens diens concertreeks in de Royal Festival Hall in Londen. “Hi kids, I’m Frank,”stelt The Voice zich simpelweg aan hen voor. Niet lang daarna verlaten Thereze Bazar en David Van Day de Guys & Dolls om de groep Dollar op te richten en daar enkele grote hits mee in Engeland te scoren. Als viertal toert de groep door Europa en Azië met als hoogtepunt een optreden in de fameuze Budokan concerthal in Tokio. In 1980 besluiten de overgebleven Guys & Dolls naar Nederland te verhuizen omdat ons land hen zo gunstig is gezind.

Wisselingen

Eenmaal in Nederland nemen de Guys & Dolls onder leiding van producer Gerard Stellaard - bekend van zijn werk voor onder anderen Rob de Nijs - nog een flink aantal hits op waaronder 'Our Song', 'I Got The Fire In Me' en het door Hans van Hemert geproduceerde 'Broken Dreams'. Zangeres Martine Howard trouwt in 1981 met Stellaard en verlaat de groep. Haar vervangster heet Laura Forsyth, het jongere zusje van Julie Forsyth, die op haar beurt word vervangen door Rosie Hetherington. Deze groepswisselingen zorgen er in combinatie met het afnemende succes voor dat de Guys & Dolls het eind 1985 definitief voor gezien houden waarna ieder besluit eigen weegs te gaan.

Duo

Zo brengt Paul Griggs onder verschillende namen soloplaten uit, zonder dat deze succesvol zijn. Tot op de dag van vandaag staat hij nog regelmatig met zijn gitaar op het podium. In 1989 scoort Martine Stellaard-Howard met Rob de Nijs een hit in Nederland met het nummer 'Duet (Ik Hou Alleen Van Jou)'. Sinds een paar jaar verzorgt zij als danseres Zumba-workshops. Na een korte solocarrière vormt Dominic Grant een succesvol duo met Julie Forsyth, die zijn echtgenoot wordt en met wie hij ook een zoon en dochter krijgt. Als Grant & Forsyth maakt het duo in 1986 haar debuut met de single 'You’ve Lost That Loving Feeling', een cover van de oude nummer-1-hit van de Righteous Brothers. Twee jaar later scoort het duo een hit met 'The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore', een oud succes van de Walker Brothers.

Toppers

In 1988 zijn Grant & Forsyth betrokken bij het Eurovisie Songfestival. Julie Forsyth schrijft namelijk het liedje Go waarmee zanger Scott Fitzgerald - bekend van zijn nummer 1-hit If I Had Words met Yvonne Keeley - Engeland vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival. Fitzgerald eindigt als tweede met slechts één punt achterstand op Celine Dion, die namens Zwitserland het Eurovisie Songfestival wint met haar liedje 'Ne Partez Pas Sans Moi'.  Vervolgens maken Grant & Forsyth met huisvriend Peter Koelewijn een aantal albums in country & westernstijl. Hun uit 1990 daterende eerste album in die stijl, Country Love Songs, vormt het begin van een reeks van bijzonder succesvolle platen waarvan de meeste worden bekroond met goud en platina. Ook blijven Grant & Forsyth optreden. Zo is het duo in 2013 te gast tijdens de uitverkochte concertreeks van de Toppers in de Amsterdam Arena. En vanaf eind oktober staan Grant & Forsyth weer in het theater met hun nieuwe programma An Evening With Grant & Forsyth.

In 2008 komen de Guys & Dolls nog één keer bij elkaar in de oude bezetting. Maar ondanks de geruchten over een op handen zijnde reünie blijft het bij een nostalgische ontmoeting tussen vrienden die met elkaar plezier maken, liedjes zingen en herinneringen ophalen aan de gouden jaren van de Guys & Dolls. “I had eleven good years with the Guys & Dolls, a lot of highs and few lows,” vertelt de inmiddels 68-jarige Paul Griggs. “People often say why don't we get back together, and some say please don't, but I don't think that will ever happen.”