Artiest

Prince - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Prince
Een van de grootste artiesten van de jaren tachtig die wereldfaam krijgt dankzij zijn album Purple Rain. In de jaren negentig (vanaf 1994 tot 2000) luistert Prince naar de naam The Artist of TAFKAP. Hij overleeft de 90's en brengt ook in het nieuwe millennium succesvolle platen uit. Op 21 april 2016 overlijdt Prince op 57-jarige leeftijd.

Prince wordt in 1958 in Minneapolis geboren als Prince Roger Nelson. Zijn moeder Mattie Shaw is jazz-zangeres en zingt in het combo van vader John Nelson. Pa heeft als artiestennaam Prince Rogers en zo is er ook weer een verklaring voor de toch wel wat opvallende voornaam van His Royal Badness. 

Piano

Als Prince nog maar zeven jaar oud is, neemt pa Nelson de benen en laat moeder en kind alleen achter. Gelukkig blijft de piano ook achter. De kleine Prince leert daarop al snel de begintunes van zijn favoriete TV-programma's na te spelen. Prince-je is inmiddels door het muzikantenvirus aangestoken en leert zichzelf gitaar en drums spelen. 

Debuutalbum

Op zijn twaalfde trekt Prince bij het gezin van zijn vriend Andre Cymone in, waarmee hij in 1972 de coverband Grand Central opricht. In 1976 wordt de band omgedoopt tot Champagne. Prince woont daarna een korte tijd bij zijn vader en bij zijn zus en in 1977 tekent hij een contract voor drie solo-albums. Hij krijgt de platenmaatschappij ook nog eens zo gek dat hij de albums zelf mag produceren. In 1978 komt dan zijn debuutalbum For You uit. De opvolger daarvan is Prince, een album dat in zes weken is gemaakt. Van het album komt de single 'I Wanna Be Your Lover'. Het wordt zijn eerste Amerikaanse nummer 1 hit. Voor het album Dirty Mind stelt hij weer een echte band samen. Het album staat vol met schunnige teksten en zorgt voor veel ophef. Ondertussen klust Prince wat bij (onder het pseudoniem Jamie Starr) met projecten als The Time en Vanity 6. Met de titeltracks van de soloalbums Controversy en 1999 krijgt Prince ook voet aan de grond in Nederland. 

Doorbraak

Zijn wereldwijde doorbraak komt echter met de soundtrack van de film Purple Rain, waarin hij ook de hoofdrol speelt. Daarna blijft Prince aan de lopende band albums en hits produceren, van zowel zichzelf als van bandleden Wendy and Lisa en Sheila E. Ondertussen wordt de eigen studio, Paisley Park, gebouwd. Tussen 1985 en 1993 brengt Prince een waslijst aan releases uit en is niet meer weg te denken uit de Nederlandse hitlijsten. Hij staat in die tijd met maar liefst 25 singles in de Mega Top 50, een gemiddelde van ruim drie per jaar! 

TAFKAP

Echt ophef rond Prince ontstaat er weer in april 1993 als hij bekend maakt dat hij ontevreden is over Warner. Hij zal bij deze platenmaatschappij geen nieuw materiaal meer uitbrengen, maar alleen nog dingen uit zijn archief. Op 7 juni, zijn 35ste verjaardag, maakt hij bekend dat hij afstand doet van zijn naam en voortaan als een onuitspreekbaar teken of The Artist Formerly Known As Prince (TAFKAP) door het leven zal gaan. In 1995 bereikt de relatie tussen TAFKAP en Warner een nieuw dieptepunt als Warner weigert het album The Gold Experience uit te brengen. Vanaf dat moment verschijnt TAFKAP alleen nog in het openbaar met het woord 'slave' op zijn wang geschreven. 

Prince terug

TAFKAP blijft ondertussen onvermoeibaar aan de weg timmeren terwijl zijn complete biografie steeds meer de omvang van de complete popencyclopedie dreigt aan te nemen. Hij brengt op zijn eigen NPG label platen uit, terwijl Warner uit de archieven albums onder de naam Prince blijft uitbrengen. Dit verwart het publiek en omdat er geen promotie gemaakt wordt voor die Warner albums, is de naam Prince inmiddels niet meer een synoniem voor succes. In 1996 brengt TAFKAP een 3-cd box uit, die hij komt promoten bij Ophrah Winfrey. Rond die tijd heeft hij net een kindje gekregen maar dit kind overlijdt enige dagen na de geboorte. Hierover wordt in het hele gesprek met geen woord gerept. Het tekent de rare houding die Prince heeft naar de pers toe.

In 1999 wordt de single '1999', hoe toepasselijk, opnieuw uitgebracht en het wordt de 40e Nederlandse hit van het kleine mannetje uit Minneapolis. In de zomer van 2000 is TAFKAP verlost van het wurgcontract met zijn platenmaatschappij en maakt TAFKAP bekend dat hij voortaan weer bij zijn echte naam genoemd wil worden. Prince is weer terug. 

Prince speelt veel met zijn muzikale helden, zoals Chaka Khan, Maceo Parker en Larry Graham. Dit basbeest maakt eind jaren negentig een paar jaar deel uit van de band van Prince, The New Power Generation. Larry maakt van de diepgelovige Prince een jehova getuige. Sindsdien schuwt Prince grove termen en seksuele teksten in zijn muziek.

De Fans

Nieuwe muziek brengt Prince de volgende jaren eerst via het Internet uit, op zijn NPGMusicClub. Fans worden uitgenodigd in de studio voor muziekluistersessies etcetera. De albums The Rainbow Children (2001) en het instrumentale N.E.W.S (2003) verschijnen ook voor het grote publiek. Voor datzelfde album ontvangt hij een Grammynominatie voor Best Pop Instrumental Album. Zijn eerste live cd One Nite Alone.. Live! breng hij in 2002 uit. Op dit album zijn opnames te horen die zijn gemaakt tijdens de One Nite Alone tour. 

Succes

Tijdens de Grammys treedt Prince samen met Beyonce Knowles op, eigenlijk als last minute vervanging van Janet Jackson die vanwege de 'nipplegate', de week daarvoor, een ongewenste gast geworden was. Ook wordt Prince opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame in 2004. Een echte commerciele release vindt plaats in april 2004 als Musicology uitkomt. Het album komt in de top 5 te staan in de US, UK, Duitsland en Australië. Tijdens de Musicology tour geeft Prince in totaal 96 concerten. Met het album sleept Prince een Grammy binnen voor Best Male Pop Vocal Performance in 2005. Verder neemt Prince in dat jaar de gitaar voor zijn rekening op Stevie Wonder's nieuwe single: 'So What The Fuss'. 

3121

3121 is het volgende album van Prince (maart 2006). Het lijkt wel alsof Prince het nummer heeft geadopteerd, want niet alleen draagt het album deze naam, maar ook op de gevel van zijn club in Las Vegas zijn deze vier cijfers op de gevel. Ook zijn website is tegenwoordig te bereiken via www.3121.com

Sjakie en de chocoladefabriek

De tweede single van het album Black Sweat (februari 2006) is erg succesvol. Als een ware Willie Wonka geeft hij bij zijn album zeven Purple Tickets weg, die toegang geven bij een concert bij de zanger thuis in Los Angeles. Prince draagt zijn Nederlandse fans blijkbaar een warm hart toe, want Nederland is het enige land buiten Amerika waar de fans ook kans maken op een ticket.

Planet Earth

Prince brengt in juli 2007 het album Planet Earth uit. Op de plaat werkt hij weer samen met Wendy en Lisa. Jarenlang waren de dames vaste leden van de begeleidingsband van Prince, totdat na het album Sign 'O The Times de wegen van de zanger en de dames scheidden. Op Planet Earth doen de twee dames echter weer volop mee. De eerste single van Planet Earth is het nummer 'Guitar' wat ook de Mega Top 50 weer haalt.

21 keer Londen

Omdat Prince zijn muziek graag aan een groot publiek wil laten horen, treedt hij in de zomer van 2007 maar liefst 21 keer op in de O2 Arena in Londen. Per avond zijn zo'n 23.000 mensen getuige van de kunsten van de kleine man. Kaarten voor deze concerten kosten... 31 pond en 21 pence. In 2008 brengt Prince het fotoboek '21 Nights' uit. Het boek bevat foto's van zijn 21 optredens en een live cd die niet in de winkel verkrijgbaar is.

Sinds 2007 is er natuurlijk nog wel wat gebeurt. Wat dacht je bijvoorbeeld van de 3 nachten North Sea Jazz met drie totaal verschillende live-sets? Daarnaast brengt hij albums uit via bijvoorbeeld alleen een Belgische krant (20Ten -2010). Singles en hits scoort de kleine man dan niet meer. 

Paradiso

Heel muzikaal Nederland is in augustus 2013 in rep en roer wanneer Prince aankondigt binnen een paar dagen meerdere concerten in het Amsterdamse Paradiso te geven. Kaarten gaan weg voor honderden euro's per stuk.

Overleden

Op 21 april 2016 wordt de wereld geschokt door het bericht dat Prince Roger Nelson op 57-jarige leeftijd is overleden. De artiest kampte volgens een woordvoerder al een aantal weken met griep.

Op 15 april 2016 moest hij vanwege een medische noodsituatie naar het ziekenhuis. Het privévliegtuig van Prince heeft daarvoor een ongeplande landing moeten maken in Illinois, omdat de Amerikaanse popster zich niet goed voeldeDit stopte hem niet om vervolgens twee dagen later nog kort op te treden in de club in zijn eigen huis, de zogeheten Paisley Park After Dark concerten. Hij verzekerde zijn fans dat alles in orde was: "Wait a few days before you waste any prayers", aldus Prince.  

Het lichaam van Prince werd op donderdag 21 april 2016 aangetroffen op zijn landgoed Paisley Park. "Het is met groot verdriet dat ik moet bevestigen dat de legendarische, iconische artiest Prince Rogers Nelson deze ochtend in zijn huis bij Paisley Park is overleden op 57-jarige leeftijd", aldus zijn manager in een verklaring. Zijn lichaam werd aangetroffen in de studio in zijn huis in Minnesota.