Artiest

Marlene Dietrich - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Marlene Dietrich
Duitse actrice die uiteindelijk ook in Hollywood carrière maakt. Ook brengt ze enkele platen uit met daarop hits als ‘Lili Marlene’ en ‘Sag Mir Wir Wo Die Blumen Sind’.

Marlene Dietrich wordt in 1901 geboren in Berlijn. In 1922 doet ze haar eerste stappen op het toneel en speelt ze kleine filmrolletjes. In 1923 treedt ze in het huwelijk met Rudolf Sieber, van wie ze een jaar later de dochter Maria krijgt. Haar eerste hoofdrol speelt ze in de film Die Frau, Nach Der Man Sich Sehnt, maar haar doorbraak komt 1930 met de film Der Blaue Engel waarin ze de femme fatale Lola speelt. Marlene besluit haar carrière voort te zetten in Hollywood. Ze maakt vervolgens 7 films met regisseur Josef von Sternberg. 

Lili Marlene

In 1937 probeert politicus Jospeh Goebbels Dietrich terug te halen omdat zij de perfecte Duitse vrouw zou zijn. Dietrich, die niets met het nazi regime te maken wilde hebben, weigert en neemt de Amerikaanse nationaliteit aan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog reist ze naar Afrika en Europa om de moraal van de Geallieerde militairen op te krikken. In 1946 komt haar single ‘Lili Marlene’ uit. Het nummer overbrugt grenzen, zowel Duitse als Geallieerde militairen zingen het nummer mee. In 1963 wordt het nummer ‘Sag Mir Wir Wo Die Blumen Sind’ een grote hit in Nederland. In 1975 maakt Dietrich haar laatste film, A Gigolo, uit. Ze trekt zich terug uit de schijnwerpers en gaat in Parijs wonen. Daar overlijdt ze op 10 mei 1992 in haar slaap.