Artiest

Mark Knopfler - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Mark Knopfler
Schotse zanger die vanaf het begin in 1977 uitmaakt van de zeer succesvolle band Dire Straits. In 1995 gaat Dire Straits uit elkaar en Mark gaat solo verder. In 1996 brengt hij zijn eerste soloalbum Golden Heart uit. Zijn grootste succes als soloartiest boekt Mark in 2000 met 'What It Is' van zijn tweede album Sailing To Philadelphia.

Zijn solocarrière is inmiddels alweer 8 jaar oud, maar de roem van de man met de hoofdband gaat een stuk verder terug. Als gitarist van de populaire band Dire Straits, waar ook zijn broer David deel van uitmaakt, geniet Mark ongekende successen. Met hun debuutalbum Sultans Of Swing breken ze in 1978 eerst door in Nederland, om vervolgens de rest van de wereld te veroveren. Mark's lijzige manier van zingen en virtuoze gitaarspel kenmerken het geluid van Dire Straits. 

Songwriter

Naast Dire Straits klust Mark bij als songwriter voor o.a. Tina Turner. Haar doorbraak als soloartieste heeft ze mede te danken aan het door Knopfler geschreven nummer 'Private Dancer' uit 1984. Dire Straits gaat in 1995 uit elkaar en Mark gaat alleen verder. In 1996 komt hij met zijn eerste soloalbum Golden Heart. 

Filmmuziek

Ook schrijft hij in deze periode muziek voor films als Wag The Dog, Metroland en A Shot At Glory. Zijn tweede cd Sailing To Philadelphia uit 2000 slaat beter aan dan Golden Heart. Het nummer 'What It Is' is weer een typisch Knopfler nummer met snelle gitaarsolo's en wordt een bescheiden hit. Ook werkt hij op dit album samen met Van Morrisson aan het nummer 'The Last Laugh'. 

Ongeluk

Van zijn derde album The Ragpickers Dream (2002) verschijnt 'Why Aye Man' op single. Op 6 maart 2003 neemt Mark Knopfler de Edison Oeuvreprijs Internationaal in ontvangst. In hetzelfde jaar breekt Knopfler tijdens een motor-ongeluk zijn sleutelbeen, schouder en ribben. Met de cd Shangri La komt hij echter helemaal terug in 2004. De albums All The Roadrunning (een samenwerking met Emmylou Harris), Kill To Get Crimson en Get Lucky volgen.

Dino

Wist je dat er een dinosaurier naar Mark Knopfler is vernoemd? Paleontologen hadden toevallig Money for Nothing op staan toen zij het fossiel vonden en gaven het de naam: Masiakasaurus Knopfleri.

Privateering 

Mark Knopfler brengt in juli 2012 de single 'Redbud Tree' uit om mensen op te warmen voor zijn Privateering album dat in september 2012 verschijnt. Voor het alweer zevende soloalbum heeft Knopfler twintig nieuwe nummers klaar liggen. Het is zijn eerste dubbelalbum. In 2015 verschijnt het album Tracker. De eerste single van deze plaat is 'Beryl'. 

Ziggo Dome

In juni 2015 treedt Mark Knopfler op in Ziggo Dome Amsterdam. De zanger zingt bekende nummers als 'Sultans Of Swing' uit zijn Dire Straits tijd, maar ook zijn nieuwste nummers van zijn album Tracker kwamen voorbij.