Artiest

Fugees - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Fugees
Wyclef Jean, Pras Michel en Lauryn Hill noemen zich in eerste instantie The Tranzlators. Maar als blijkt dat een andere band onder deze naam muziek uitbrengt, verandert het trio zijn naam in The Fugees. 'Fugee' is een afkorting voor 'refugee', het Engelse woord voor vluchteling. The Fugees wijzen hiermee op het vluchtelingenverleden van de neven Wyclef en Pras, beiden geboren In Haïti.

Pras en Lauryn Hill leren elkaar kennen op een middelbare school in New Jersey. Ze delen dezelfde muzikale interesses en besluiten een rapgroep te vormen, samen met Pras' gitaarspelende neef Wyclef Jean, de zoon van een pastoor uit Brooklyn.

Blunted On Reality

Eumir Deodato, de producer van Kool & The Gang, ontdekt het drietal en tekent ze bij Ruffhouse/Columbia. Lauryn is dan pas twaalf jaar, Pras vijftien en Wyclef zestien. Het reggae-achtige debuut Blunted On Reality (1994) brengt hen een trouwe schare fans.

The Score

De Fugees toeren de hele wereld rond en doen zo de inspiratie en ervaring op voor The Score. Met dit album krijgt de groep erkenning van het grote publiek. In 1996 verkopen The Fugees meer dan 5 miljoen exemplaren wereldwijd. 'Fu-Gee-La' wordt een grote hit en de cover van Roberta Flack's 'Killing Me Softly' blijkt zelfs een echte kaskraker en is goed voor een Grammy Award. De Fugees zijn de rapsensatie van 1996.

Solo

In 1997 brengt Wyclef The Carnival Featuring The Refugee All Stars uit. Michel en Hill hebben op de achtergrond meegewerkt. Het album haalt de gouden status in Nederland. Het jaar erop verschijnt het eerste solo-album van Lauryn Hill: The Miseducation Of Lauryn Hill. Met name de single 'Doo Wop (That Thing)' wordt een grote hit. Wyclef Jean brengt ook succesvol materiaal uit, onder andere 'Gone till November', en 'Hips Don't Lie' een duet met Shakira. Ook maakt hij zich sterk voor de humanitaire situatie in Haiti. Pras Michel scoort een kleine hit met 'Electric Avenue', en richt zich op het produceren.

Nummers Fugees