Artiest

The Turtles - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. The Turtles
Amerikaanse band die wereldwijde bekendheid verwerft met de single ‘So Happy Together’. Aanvankelijk heet de band Tyrtles en passen daarmee in het rijtje bands met fout gespelde dierennamen: Beatles, Byrds, Monkees.

The Turtles ontstaan uit de band The Nightriders, bestaand uit een groep middelbare scholieren. Howard Kaylan en Mark Volman zitten beide in het acapella koor op hun middelbarre school. Als Howard hoort dat Mark samen met Al Nichol, Don Murray en Chuck Portz, die ook bij het koor zaten, een band heeft wil hij graag meedoen. De band besluit hem toe te laten en veranderen hun naam van The Nightriders in The Crossfires. De groep bleef ook na de middelbare school bij elkaar, en gitarist Jim Tucker wordt bij de groep gehaald. 

Opkomst

In 1965 hoort lokale dj Reb Foster de groep en besluit ze te gaan managen. Hij regelt een platencontract bij White Whale Records. De groep verandert de naam in The Tyrtles, met dezelfde foute spelling als The Byrds, maar al snel besluiten ze gewoon de normale spelling te gebruiken en gaan ze verder door het leven als The Turtles. Hun eerste single, een cover van Bob Dylan’s ‘Mr. Tambourine Man’ behaalt de eerste plek in de Amerikaanse charts. Hun volgende singles, ‘It Ain’t Me Babe’, ‘Let Me Be’ en ‘You Baby’ komen in de top-10 terecht. 

Happy

Daarna gaat het een stuk minder met de groep. Singles floppen en bassist Murray stapt vanwege persoonlijke problemen uit de band, hij wordt vervangen door Johnny Barbata. Gitarist Portz stapt ook op, hij gaat terug naar school. Jim Pons neemt zijn plek in en de Turtles hebben weer frisse moed om er weer tegenaan te gaan. Dit lukte met de single ‘So Happy Together’. Het nummer wordt een grote hit, nummer 1 in de States en nummer 5 in Nederland. De opvolger, ‘She'd Rather Be With Me’ wordt ook een flink succes, in Nederland komt de plaats echter niet hoger dan de eenentwintigste plaats. Jim Tucker stapt uit de band na een Engelse toer. De groep besluit hem niet te vervangen en gaat door als kwintet. 

Verandering

De groep komt weer in een dal terecht waar ze uiteindelijk uitkomen door de single ‘Elenore’. Die single komt van het conceptalbum The Turtles Present the Battle of the Bands, een album waarop de band voor elke track zich voordoet als een andere band. Drummer Barbata verlaat de band om te gaan werken met {l}Crosby, Stills & Nash{/l}. Hij wordt vervangen door John Seiter. Platenmaatschappij White Whale wil dat de band de stijl van The Monkeesoverneemt, maar frontmannen Kaylan en Volman zien dit niet zitten. Ze vragen Kinks frontman Ray Davies om hun volgende plaat, Turtle Soup, te produceren. Het album en de singles worden echter niet succesvol. Kaylan en Volman richten hun eigen platenmaatschappij, Blink Records, op na geruzie met White Whale. White Whale brengt nog een album uit met hits en niet afgewerkte nummers. 

Aftakking

Kaylan, Volman en Pons sluiten zich aan bij Frank Zappa’s Mothers of Invention. Omdat hun eigen namen vastlagen bij White Whale namen Kaylan en Volman de namen Phlorescent Leech & Eddie, later afgekort tot Flo & Eddie. Onder die naam worden 5 albums uitgebracht . Als de rechten op de naam ‘The Turtles’ in 1984 weer terugkomen bij de groep gaat het duo toeren onder de naam ‘The the Turtles...Featuring Flo & Eddie’

Nummers The Turtles