Artiest

Dan Fogelberg - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Dan Fogelberg
In 1972 maakt Fogelberg als singer-songwriter zijn debuut met het door Norbert Putnam geproduceerde album Home Free. De muziekstijl van Fogelberg is te omschrijven als folkrock met daarnaast invloeden vanuit de jazz, klassieke en bluegrassmuziek.

In de Verenigde Staten breekt hij in 1974 door als solomuzikant met het nummer 'Part of the plan' van het door Joe Walsh geproduceerde album Souvenirs. In 1977 brengt hij het album 'Nether Lands' uit, met de gelijknamige single die platina wordt. In Nederland en België is het nummer 'Longer' van het album Phoenix (1979) het meest bekend. Dit nummer wordt in de Verenigde Staten nog steeds veel gedraaid op bruiloften.

Audiobiografie

De dubbel-cd 'The Innocent Age (1981)' is een cyclus autobiografische liedjes en bevat vier van zijn grootste hits in de Verenigde Staten: 'Leader of the Band', 'Run for the Roses', 'Hard To Say' en 'Same Old Lang Syne'. Op deze cd staat ook het bijzondere duet met een andere grote uit dezelfde categorie: Emmylou Harris ('Only the heart may know'). Op High Country Snows (1985) keert Fogelberg terug naar de traditionele bluegrassmuziek.

Prostaatkanker

In mei 2004 wordt bij Fogelberg gevorderde prostaatkanker ontdekt. Hij overlijdt op 16 december 2007 op 56-jarige leeftijd aan deze ziekte.