Artiest

Dave Dee Dozy Beaky Mick & Tich - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Dave Dee Dozy Beaky Mick & Tich
De band met die moeilijk uitspreekbare naam begint in de jaren zestig als Dave Dee & The Bostons in Salisbury. Net als een aantal andere Engelse bands, spelen zij in Hamburg in duistere cafés om hun spel te verbeteren. 'Bend It' en 'Legend of Xanadu' zijn hun grote hits in Nederland. In 1969 gaan ze uit elkaar.

Dave Dee, dan nog gewoon Dave Harmon,is voor zijn zangcarrière bij DDBM&T werkzaam als politieagent in het Engelse Chippenham. Hij wordt dan ook opgeroepen wanneer Eddie Cochran, een beroemde rock & roll zanger en gitarist uit die tijd, op 17 april 1960 fataal verongelukt. 

Gitaar gered

Cochran is een groot voorbeeld voor Dave en hij is er dan ook kapot van. Hij neemt de gitaar van Cochran uit voorzorg mee naar huis en stuurt hem later naar de familie van zijn overleden held. Een jaar later start Dave zijn band Dave Dee & The Bostons.

Muziek en humor

‘The Dozies’ is een Engelse rock & roll band die aan het begin van de jaren zestig optreedt in duistere kroegen door heel Engeland en in Hamburg, Duitsland. Hun shows zijn niet alleen muzikaal, maar ook humoristisch van aard, aangezien voorman Dave tussen de nummers door een kleine komische act opvoert. 

Thank you for playing

In 1964 spelen ze in het voorprogramma van de Honeycombs en worden ze ontdekt. Ze veranderen hun naam en brengen hun eerste twee singles uit, maar zonder succes. Pas bij de derde poging krijgen ze een beetje animo. Ze sturen zelfs bedankbriefjes naar de radiostations die hun platen draaien. Hun muziek, een mengeling tussen beukende drums en dramatiek, is vooral populair in Engeland en Duitsland. Amerika hebben ze echter nooit kunnen veroveren. 

Protestsongs

In 1969 gaat Dave Dee zijn eigen weg. Hij zegt zijn makkers gedag en brengt solo een aantal singles uit. DBM&T gaan door en komen met een aantal opmerkelijke protestsongs op de proppen. Ze veranderen hun naam nog een aantal keer - Mason, Tracker, Band Of Gold, Woodsmoke - maar besluiten er dan een punt achter te zetten. 

Reunited

Hun wegen scheiden en pas in de jaren negentig komt de band weer eens bij elkaar in de originele samenstelling. Ze treden nog regelmatig op. Hun grootste hit, 'Legend of Xanadu', spelen ze ook tegenwoordig nog op sixtiesfeesten.