Artiest

Buena Vista Social Club - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Buena Vista Social Club
De gelijknamige plaat van de Buena Vista Social Club slaat in 1996 wereldwijd aan. In Nederland staat het album maanden in de top tien van best verkochte albums. Het is dan ook een plaat voor jong en oud. Ook niet Cubanen lijken deze ‘Son’ (zo heet deze stroming van muziek namelijk) te kunnen waarderen. Het hele album is binnen vijf dagen opgenomen.

De Buena Vista Social Club zou oorspronkelijk een samenwerkingsproject zijn tussen Afrikaanse en Cubaanse gitaristen. Toen de Afrikanen niet kwamen opdagen in de studio werd besloten het project zonder hun medewerking voort te zetten. 

Snel opgenomen

De opnames in de studio in Havana, Cuba namen zo weinig tijd in beslag omdat de nummers vrijwel allemaal ‘live’ in een à twee takes slaagden. De muzikanten deelden dezelfde passie voor muziek en voelden zich helemaal op hun gemak met elkaar.

Cubaanse volksliederen

De nummers werden gaandeweg gearrangeerd en uitgewerkt. Het zijn vrijwel allemaal oude Cubaanse volksliederen in een nieuw jasje gegoten. Buena Vista Social Club bestaat uit bejaarde Cubaanse muzikanten. De oudste van het stel was de toen 89 jaar oude gitarist en zanger Compay Segunda. Een andere vocalist was de 70-jarige Ibrahim Ferrer, een Cubaanse ster uit de jaren vijftig. 

Social Club

Op het eerste album zingt ‘de Edith Piaf van Cuba’ Omara Portuondo’ een aantal nummers mee. Op de volgende CD van de Social Club, verschenen begin 2000, zingt Omara alle nummers.Enkele van de andere muzikanten zijn: Ry Cooder (gitaar), Elias Ochea (gitaar en zang), Ruben Gonzales (piano) en Ry Cooder, Orlando Lopez (bas), Manuel Mirabel (trompet).

Dood

Compay Segunda overlijdt op 14 juli 2003 op 95-jarige leeftijd, Ruben Gonzales (84) overlijdt in datzelfde jaar op 9 december en op 7 augustus 2005 wordt bekend dat ook Ibrahim Ferrer het leven heeft gelaten. Hij werd 78 jaar oud. 

North Sea Jazz festival

Ferrer stond in juli van 2005 nog op het North Sea Jazz festival in Den Haag en het was de bedoeling dat hij in het najaar zou terugkeren naar Nederland voor concerten in Amsterdam en Groningen.

Rhythms Del Mundo Cuba

Het album Rhythms Del Mundo Cuba, dat in november 2006 verschijnt, is een unieke samenwerking tussen leden van The Buena Vista Social Club en populaire artiesten zoals zanger Chris Martin van Coldplay, Sting, Dido, Jack Johnson, Franz Ferdinand, Kaiser Chiefs, Maroon 5 en Bono. Het album is een initiatief van Artists Project Earth (APE), dat al jaren strijdt voor een beter milieu en mensen informeert over het verband tussen klimaatveranderingen/opwarming van de aarde en natuurrampen.

Faustino Oramas

Faustino Oramas overlijdt op 27 maart 2007 op 95-jarige leeftijd. Hij had leverkanker. Over de exacte leeftijd van de muzikant bestaat enige onduidelijkheid. Volgens documenten is hij geboren in 1911. Er gaan echter geruchten dat hij 103 jaar oud is geworden.

'Clocks'

Het nummer 'Clocks', een hit van Coldplay uit 2003, wordt in april 2007 uitgebracht door The Buena Vista Social Club in samenwerking met Coldplay-zanger Chris Martin.

Nummers Buena Vista Social Club