Artiest

Ronnie Tober - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Ronnie Tober
Toen Ronnie Tober in 1963 voor het eerst op de Nederlandse televisie verscheen in De Vuist van Willem Duys, had hij ten opzichte van zijn generatiegenoten een ruime voorsprong.

De 18-jarige zanger zag er namelijk goed uit, had een geweldige stem en kwam zó uit het verre Amerika vandaan. Met zijn voortreffelijke Nederlandse uitspraak – doorspekt met een charmant Amerikaans accent - won hij direct de sympathie het televisiekijkend publiek. Ronnie scoorde diverse hits en werd een bekende persoonlijkheid in het vaderlandse entertainment circuit.

Kennedy

Ronald Edwin Tober wordt op 21 april 1945 geboren in Bussum. Op driejarige leeftijd emigreert hij met zijn ouders naar Albany, de hoofdstad van de staat New York. Ronnie groeit op als een echte Amerikaan maar thuis wordt Nederlands gesproken. Ronnie heeft al jong de ambitie artiest te worden. Hij wordt lid van het St. Peter’s Boys Choir en treedt ook op in familiekring en op school. Na het winnen van een talentenjacht, mag Ronnie op 15-jarige leeftijd zijn eerste plaatje opnemen. De single 'Who Taught You How' wordt veelvuldig gedraaid door de lokale radiostations en bezorgt hem plaatselijke bekendheid. Ronnie krijgt zelfs een eigen radioshow. Hij doet mee aan Junior Mr. America Contest, reist langs allerlei theaters en tv-stations en speelt rollen in de musical The Boyfriend en de televisiefilm Route 66. Verder treedt hij op voor zowel senator John F. Kennedy als Richard Nixon.

Songfestival

In 1963 bezoekt Ronnie zijn grootouders in Nederland. Zijn tante Henny zorgt er voor dat hij mag optreden in het AVRO-programma Voor De Vuist Weg van Willem ‘O’ Duys. Ronnie zingt een liedje en laat als Hollandse Amerikaan een prima indruk achter. Driekwart jaar later is Ronnie opnieuw in Nederland. Hij treedt op in de Snip & Snap Revue, de televisieshows van Corry Brokken en Willy & Willeke Alberti en scoort een hit met het liedje 'Iedere Avond', een vertaling van 'Twilight Time' van The Platters. In 1965 doet Ronnie mee aan het Nationaal Songfestival, waar hij met het liedje Geweldig op de tweede plaats eindigt achter winnares Conny Vandenbos. Samen met Ann Burton wordt Ronnie uitgezonden naar het festival van Sopot in Polen, waarna hij ook zijn opwachting maakt op de festivals in Athene en Knokke. In 1968 mag Ronnie namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival in Londen. Hoewel hij met het liedje 'Morgen' in de achterhoede eindigt, wordt het nummer in diverse Europese landen een grote hit.

Rozen

Ronnie bestendigt het succes met hits als 'Marijke Uit Krabbedijke', 'Arrivederci Ans' en 'M’n Papegaai'. Daarnaast treedt hij op in binnen- en buitenland met artiesten als Caterina Valente, Vera Lynn, Roy Black en het orkest van Max Gregor. In 1971 scoort Ronnie met het liedje 'Rozen Voor Sandra' zijn grootste hit uit zijn carrière. Het nummer groeit uit tot een klassieker binnen het populair Nederlandstalig genre. Vier jaar later scoort Ronnie opnieuw een grote hit met zijn duet 'Naar De Kermis' met Ciska Peters. Hij neemt ook duetten op met Anneke Grönloh, Gonnie Baars en Rita Corita.

Gehandicapten

In de jaren die volgen scoort Ronnie geen grote hits meer. Wel blijft hij een graag geziene gast in allerlei radio- en televisieshows en op feesten en partijen. Zo doet Ronnie in 2000 mee aan het populaire televisieprogramma Big Brother VIPS. In 2003 viert Ronnie zijn veertigjarige artiestenjubileum en wordt hij door koningin Beatrix geridderd in de Orde van Oranje Nassau. In 2006 doet Ronnie voor het eerst mee aan de Nijmeegse Vierdaagse waarvoor hij ieder jaar weer een nieuw lied zingt. De opbrengsten daarvan gaan naar de Ronnie Tober Foundation, een naar hem vernoemde stichting die zich inzet voor verstandelijk gehandicapten.

Sinterklaas

In 2008 verzorgt Ronnie een geweldig jubileumconcert in Theater Figi te Zeist. Tevens verschijnt zijn laatste album Nu. Datzelfde jaar is hij te zien in de bioscoopfilm Sinterklaas En Het Geheim Van Het Grote Boek van regisseur Martijn van Nellestijn. Voor het vervolg Sinterklaas En De Verdwenen Pakjesboot zingt Ronnie de titelsong Nederland. Eind 2010 is Ronnie opnieuw te zien in de nieuwe bioscoopfilm Sinterklaas En Het Pakjes Mysterie, waarin hij de rol van hotelgast speelt.

Vakmanschap

Ronnie Tober heeft zijn ambities volledig waargemaakt. Hij zit bijna vijftig jaar in het vak en is nog steeds een veelgevraagd en geliefd zanger. Dat kan alleen maar duiden op een groot vakmanschap, bestaande uit talent maar vooral doorzettingsvermogen en liefde voor het vak. En dat heeft de Hollandse Amerikaan Ronnie Tober in overvloed!