Artiest

Celine Dion - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Celine Dion
Als twaalfjarig meisje startte zij een zangcarrière waarmee zij zou uitgroeien tot één van de succesvolste zangeressen aller tijden. We hebben het over Celine Dion, de wereldberoemde zangeres uit Canada van wie intussen meer dan 200 miljoen albums zijn verkocht en wier hits worden meezongen van Montreal tot in Parijs en van Londen tot in Peking en Wladiwostok. Want Celine Dion is een absolute wereldster.

Debuut

Céline Marie Claudette Dion wordt op 30 maart 1968 geboren in Charlemagne, een klein plaatsje in Quebec. Zij is de jongste telg van een veertien kinderen tellend katholiek Frans-Canadees gezin. Haar naam ontleent Céline aan de gelijknamige hit van de Frans zanger Hugues Aufray. Muziek speelt een belangrijke rol in het gezin Dion. Op vijfjarige leeftijd maakt Céline haar podiumdebuut als zij tijdens de bruiloft van haar oudste broer een liedje zingt. Vervolgens treedt zij samen met haar boertjes en zusjes regelmatig op in de pianobar van haar ouders. Op twaalfjarige leeftijd schrijft Celine haar eerste liedje, dat door haar broer wordt opgestuurd naar platenproducer René Angélil. Volgens eigen zeggen wordt Angélil tot tranen toe geroerd door Céline’s liedje en stem.

Hypotheek

Angélil heeft zo veel vertrouwen in het talent van Céline dat hij een extra hypotheek opneemt op zijn huis om met dat geld haar eerste plaatje te financieren. Dat plaatje, 'La Voix Du Bon Dieu', verschijnt in 1981 en wordt een lokale hit. Dat succes wordt verder uitgebouwd. Binnen twee jaar tijd is de naam van Céline Dion gevestigd in alle Franssprekende landen, inclusief Frankrijk zelf. Daar ontvangt zij in 1983 haar eerste gouden plaat voor haar hitsingle 'D’amour Ou D’amitié'. Céline is dan pas vijftien jaar.

Engelse les

In 1988 neemt Céline namens Zwitserland deel aan het Eurovisie Songfestival, dat zij prompt weet te winnen met het liedje 'Ne Partez Pas Sans Moi'. Vanzelfsprekend levert het liedje haar een grote hit op in Europa, maar niet in Nederland noch de Engelstalige landen. In overleg met René Angélil, die ook haar manager is geworden, besluit Céline dat zij voortaan ook Engelstalige liedjes gaat zingen. Om haar uitspraak te verbeteren volgt Céline twee jaar lang Engelse les waarna zij in 1990 als Celine Dion (dus zonder accent aigu) haar Engelstalig debuut maakt met het album Unison. Met de daarvan afkomstige single 'Where Does My Heart Beat Now' scoort Celine in de winter van 1991 haar eerste hit in Engeland, Amerika en Nederland.

Liefde

Nog datzelfde jaar zingt Celine samen met Peabo Bryson het thema in van de Walt Disney-tekenfilm Beauty And The Beast. Hun gelijknamige duet wordt een grote wereldhit en komt te staan op haar tweede Engelstalige album, dat een succes wordt. Nog groter is het succes van haar derde Engelstalige album The Colour Of My Love, dat zij in 1994 uitbrengt. De plaat is opgedragen aan haar ontdekker René Angélil, haar 26 jaar oudere producer/manager met wie Celine inmiddels ook een liefdesrelatie heeft opgebouwd. Het stel treedt eind 1994 zelfs in het huwelijk. Op dat moment zijn van The Colour Of My Love meer dan vijftien miljoen exemplaren verkocht. Het album herbergt grote hits als 'The Power Of Love' en 'Think Twice', waarmee Celine haar eerste nummer 1-hit in Nederland weet te scoren.

Titanic

In de jaren die volgen krijgt het enorme succes een vervolg middels Frans- en Engelstalige hits als 'Pour Que Tu M’aimes Encore', 'Because You Loved Me' en 'It’s All Coming Back To Me Now'. Van haar album Falling Into You uit 1996 worden meer dan 32 miljoen exemplaren verkocht. Daarmee is het één van de best verkochte albums aller tijden. In Nederland wordt de plaat bekroond met maar liefst zes platina onderscheidingen! In 1997 brengt Celine haar album Let’s Talk About Love uit. Op die plaat staan onder anderen het hitduet 'Tell Him' met Barbra Streisand en het samen met de Bee Gees uitgevoerde 'Immortality'. Maar dé hit van het album is het thema dat Celine heeft gezongen voor de bioscoopfilm Titanic. Zowel de film als het door Celine gezongen 'My Heart Will Go On' zijn onvoorstelbaar succesvol. Met 'My Heart Will Go On' voert Celine overal ter wereld de hitlijsten aan. In Nederland staat zij met het liedje maar liefst elf weken lang op de eerste plaats! Het is hier in 1998 de best verkochte single van het jaar. Een jaar later treedt Celine op in een tot aan de nok toe gevulde Amsterdam ArenA. Niet lang daarna last zij een rustpauze in. Celine wil haar man steunen, bij wie keelkanker is geconstateerd, als ook een gezin met hem stichten. Terwijl haar echtgenoot langzaam geneest van zijn ziekte, bevalt Celine in januari 2001 van hun eerste zoon. In 2010 krijgt het echtpaar een tweeling, eveneens jongens.

Las Vegas

In 2002 maakt Celine een geslaagde comeback met haar album A New Day Has Come. Tegelijkertijd wordt bekend gemaakt dat zij voorlopig alle aandacht haar gezinnetje wil besteden en daarom niet langer op tournee gaat. In plaats daarvan treedt zij vanaf maart 2003 tot en met eind 2007 op met een eigen theatershow in Caesars Palace in Las Vegas. Uiteindelijk verzorgt Celine precies 750 voorstellingen in het hotel in Las Vegas. In 2008 gaat zij ter promotie van haar nieuwe album Taking Chances weer op tournee. In dat kader staat Celine op 2 juni 2008 opnieuw in een uitverkochte Amsterdam ArenA. In 2010 wordt Celine Dion in Amerika uitgeroepen tot meest populaire artiest voor beroemdheden als Elvis Presley en The Beatles. In maart 2011 keert Celine voor 70 shows terug in Caesars Palace in Las Vegas. Medio 2012 verschijnt een nieuw Engelstalig album van Celine.

“I started at five years old on the kitchen table with my family supporting me. I know where I’m from and I know exactly where I’m going,” aldus Celine Dion.