Artiest

Jackie Wilson - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Jackie Wilson
Jackie Wilson, R&B zanger die beschouwd wordt als een van de eerste, meest invloedrijke koplopers van de soulmuziek. Scoort een hit met 'Reet Petite' in de jaren vijftig én in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Jackie Wilson, geboren op negen juni 1943 in Detroit (Michigan), begint als gospelzangertje op negenjarige leeftijd. Hij is dan al gek op zingen. Als Wilson zestien jaar is, voelt hij weinig behoefte om nog naar school te gaan. Hij doet liever wat ervaring op in het R&B circuit. Daarnaast ambieert Wilson een carriere als bokser en wordt Golden Gloves bokskampioen.

Billy Ward & The Dominoes

Zijn moeder komt er tijdig achter en steekt een stokje voor Wilsons gewelddadige uitspatting. In 1953 krijgt Wilson de kans om auditie te doen als zanger bij de zeer gerespecteerde R&B vocals band Billy Ward & The Dominoes. Wilson is een ongelooflijk getalenteerde zanger. Ondanks dit voordeel is de band niet echt een klapper. Een top 20 hit met ‘St. Therese Of The Roses’ is hun grootste prestatie.

Solocarrière

Wilson is toe aan een solocarrière. In 1957 scoort hij, dankzij songtekstschrijvers Berry Gordy jr. en Carl Davis, een redelijke R&B/ pop-hit met het nummer ‘Reet Petite’ (nummer zes in de Britse popcharts). Wilson tekent in die tijd een contract bij Brunswick Records. Ook ‘To Be Loved’, ‘That’s Why’, ‘I’ll Be Satisfied’ en ‘Lonely Teardrops’ komen voort uit het gouden team bestaande uit Wilson, Gordy en Davis. In het begin van de jaren zestig verhuizen Gordy en Davis naar een ander platenlabel na een fikse ruzie met hun manager, Nat Tarnopol. De ‘dreamteam’ valt uiteen.

Beschoten

Voor Wilson begint het nieuwe decennium heel beroerd. Een jaloerse minnares wacht hem op bij zijn appartement en beschiet hem twee keer. Wilson overleeft het incident, maar verliest een nier en leeft verder met een kogel in de buurt van zijn ruggengraat. Zijn gezondheid mag misschien hersteld zijn, maar Wilson komt tot de afschuwelijke ontdekking dat hij geen rode cent meer bezit. Hij heeft geen poot om op te staan. Stom genoeg heeft de zanger ooit al zijn juridische macht overgedragen aan Tarnopol.

Financiële schade

Davis start onmiddellijk met nieuwe optredens om de financiele schade zoveel mogelijk te herstellen. In 1966 loopt hij zijn oude compagnon tegen het lijf. Een nieuwe collaboratie in Chicago levert aardige hits op als ‘Whispers’ en ‘Higher And Higher’. Op het muziekvlak is Wilson aan de beterende hand, maar jammer genoeg pompt hij zich vol met alcohol en drugs. Daarnaast vermoedt hij dat Tarnopol een verhouding heeft met zijn vrouw. Het hele drama leidt tot een scheiding tussen Wilson en zijn vrouw.

Drama

Alsof Wilson zijn portie nog niet gehad heeft, wordt in 1970 zoon Jackie jr. neergeschoten. De jongen overlijdt. Wilsons alcohol- en drugsmisbruik bereiken een hoogtepunt. De zanger moet onder druk van zijn label afkicken. Hij kan niet lang genieten van zijn 'cleane' bestaan. In 1975 treedt Wilson op in New Jersey met het nummer 'Lonely Teardrops'. Hij krijgt een hartaanval en ligt daarna drie maanden in coma. Door ernstige hersenbeschadiging kan hij niet meer praten. Op 41-jarige leeftijd, bijna negen jaar later, sterft hij.