Artiest

Dionne Warwick - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Dionne Warwick
Amerikaanse zangeres die scoort met hits als 'I Say A Little Prayer' en 'That's What Friends Are For'. Ze groeit op in een gospel gezin. Burt Bacharach ontdekt haar en met hem maakt ze een aantal demo's. Haar eerste single verschijnt in 1962.

Dionne Warrick groeit op in een echt gospel gezin. Haar vader werkt bij een gospellabel en haar moeder is manager van een gospelgroepje. Op 6 jarige leeftijd zingt ze voor het eerst in haar lokale kerk en al snel wordt ze vast lid van het koor.

Gospelaires

Als ze wat ouder is richt ze samen met haar zus DeeDee en haar tante Cissy Houston (later de moeder van zangeres Whitney Houston) de groep The Gospelaires op. Na de middelbare school krijgt Dionne een beurs voor een muziekopleiding aan een universiteit. De studie combineert ze met het zingen van achtergrondvocalen in New York, onder andere op het legandarische 'Stand By Me' van Ben E King. 

Contract

Burt Bacharach ontdekt haar tijdens een sessie en adviseert haar solo verder te gaan. Na enkele demo's met Bacharach te hebben gemaakt wordt ze ontdekt door een kleine platenmaatschappij die haar een contract aanbiedt.

Warwick

Haar eerste single 'Don't Make Me Over' verschijnt in 1962. Door een foutje bij de drukker staat er Dionne Warwick in plaats van Dionne Warrick op de plaat. Dionne besluit het zo te laten. Ze scoort enkele kleine hits, sommige van haar nummers worden echter al gecovered voordat Dionne de kans heeft om ze uit te brengen. Haar grootste hit scoort ze met  '(Theme From) Valley of the Dolls', met op de B-kant 'I Say A Little Prayer'. Het wordt haar eerste single die goud word. De single 'Do You Know the Way to San José' bezorgt haar een Grammy.

Warner Bros

Als Dionne in 1971 tekent bij de grote platenmaatschappij Warner Bros lijkt het fout te gaan met haar carrière. Het album Dionne doet het nog best goed, maar als in 1973 haar vaste schrijvers/producentenduo Hal David en Burt Bacharach uit elkaar gaan is Dionne volgens haar contract verplicht het duo aan te klagen. Hierdoor wordt de onderlinge relatie tussen beide partijen aardig verstoord.

Arista

Als Dionne vervolgens tekent bij Arista leeft haar carrière weer op. De singles 'I'll Never Love This Way Again' en 'Deja Vu' leveren haar Grammy's op. In 1982 werkt ze samen met de Bee Gees aan het album Heartbreaker.

'That's What Friends Are For'

In 1985 maakt ze samen met Burt Bacharach het nummer 'That's What Friends Are For', een nummer waarvan de opbrengst naar de strijd tegen AIDS ging. Op het nummer zijn naast Dionne zelf ook  Elton John, Gladys Knight, en Stevie Wonder te horen. Het nummer levert haar al weer een Grammy op. Hierna verdwijnt Dionne uit de (muzikale) schijnwerpers.