Artiest

Shania Twain - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Shania Twain
In de tweede helft van de jaren ’90 ziet de wereld de doorbraak van Shania Twain, die de populaire country-muziek nieuw leven inblaast. Tevens maakster van 'Man I Feel Like A Woman'. Van het album Come On Over (1999) worden maar liefst 35 miljoen stuks verkocht.

In de tweede helft van de jaren ’90 ziet de wereld de doorbraak van Shania Twain, die de populaire country-muziek nieuw leven inblaast. Samen met haar producer/echtgenoot Garth Robert John Lange slaagt de Canadese erin om countrypop succesvol samen te smelten met mainstream rock. De doorbraak komt (in Nederland) met het romantische ‘You’re Still The One’ van haar derde album Come On Over. Opvolgers 'That Don’t Impresses Me Much’ en ’Man, I Feel Like A Woman’ tonen een andere kant van de schone uit Ontario: de zelfbewuste onafhankelijke vrouw.

Vrouwen

Meer dan negen miljoen Amerikanen kopen Come On Over. De meerderheid vrouwen, die aangesproken worden door de zelbewuste vrouwelijkheid van Twain. Maar de critici zijn minder positief. De kenners zijn niet te spreken over de combinatie van country met minzame rocktechnieken. Als enige verklaring voor het commerciële succes zien ze de sexy videos die Twain’s singles begeleiden. Maar de fans zijn intussen zo gewend aan de MTV-cultuur van goedkope muziek met weldoordachte videoclips, dat de kritiek geen invloed heeft op de verkoopscijfers. Zij zien Shania Twain ook als vernieuwer, wat enigszins klopt:

MTV

Twain is de eerste countrymuzikante die gebruik maakt van de MTV-technieken. Haar sexy-imago werkt zelfs zodanig, dat ze niet eens hoeft te touren in het eerste jaar. De muziekzender zorgt voor genoeg publiciteit. Als zovele muzikanten zingt Shania Twain al van kindsbeen af. Haar ouders zien al snel haar talent in songschrijven en stimuleren haar om op te treden in haar landelijke thuisbasis Timmins. Ze gaan zelfs zover dat ze hun dochter om één uur ’s nachts uit bed halen - voor kinderen is de toegang tot bars immers strikt verboden op uren dat er alcohol wordt geschonken.

Verzorgen

Als Shania Twain 21 is, overlijden haar ouders bij een auto-ongeval. Twain, die nu brood op de plank moet zien te krijgen voor haar zelf en haar jongere broertjes, zingt covers van countryliedjes en musicalnummers van Gershwin en Andrew Lloyd Webber. Pas drie jaar later, als haar broertjes op eigen benen staan, kan Twain een eigen demo opnemen. Ze wordt opgemerkt tijdens een optreden en Mercury Nashville biedt haar een platencontract aan. Het debuutalbum Shania Twain uit 1993 brengt in de Verenigde Staten twee kleine hitjes voort. Genoeg om op te vallen bij Robert John 'Mutt' Lange, hardrockproducer van onder meer AC/DC die wil overschakelen naar country. Hij spreekt haar aan en het klikt tussen de twee.

Succes

Tegen het einde van het jaar werken ze samen aan een volgende album én zijn ze getrouwd. The Woman In Me (1995) levert Shania Twain een aantal Amerikaanse hitjes op (en een gouden single voor 'Love Gets Me Everytime') en een Grammy voor beste popalbum. Come On Over (1997) is nog succesvoller. ‘You’re Still The One’ zorgt voor de doorbraak in Nederland en in Amerika levert het album drie Top 10-hits op. Come On Over verdubbelt de verkoopscijfers van The Woman In Me: 14 miljoen exemplaren gaan er van over de toonbank. Van dat album komt ‘That Don’t Impress Me Much’ dat in de zomer van 1999 tot de op één na hoogste plek in de Amerikaanse hitlijsten doorbreekt. De single wordt platina. Eind 2002 verschijnt 'I'm Gonna Getcha Good'. De single is afkomstig van Up. Het album is geproduceerd door de man van Shania Twain, producer Mutt Lange.

Today Is Your Day

In de zomer van 2011, komt na zes jaar van muzikale afwezigheid, nieuw werk van Shania uit. De single ‘Today Is Your Day’ verschijnt op 12 juni 2011. Dat moet de voorloper zijn op haar vijfde studioalbum, maar deze laat lang op zich wachten en is er in 2014 nog steeds niet.