Artiest

James Morrison - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. James Morrison
Britse singer/songwriter die in 2006 doorbreekt in Nederland met zijn single 'You Give Me Something', afkomstig van het album Undiscovered. James Morrison is dan 23 jaar jong.

Niet makkelijk

James Morrison wordt geboren op 10 juli 1984 in het plaatsje Engelse Rugby. De jeugd van James is niet makkelijk. Zijn vader verlaat het gezin als hij nog heel jong is. Zijn moeder blijft achter met schulden en de zorg voor drie kinderen. 

Liefde voor muziek

Van jongs af aan is James dol op muziek. Hij luistert naar de platencollectie van zijn moeder, die varieert van Pink Floyd en Van Morrison tot Stevie Wonder en Michael Jackson. Wanneer zijn oom hem een blues-riff op de gitaar leert spelen, is James verkocht. Vanaf dat moment is gitaar spelen het enige waar hij aan kan denken. 

Enthousiasme

Op zijn 15e verhuist James naar Porth (de zoveelste verhuizing in een paar jaar tijd) waar hij voor zijn nieuwe vrienden gitaar speelt op het strand. Ook speelt James in de schoolband, de locale pubs en zelfs een keer voor de lokale televisie, maar daar blijft het bij. 

Porth

Er zit niets anders op dan een baantje te zoeken. Op zijn 19e wast hij vrachtwagens en maakt hij 's avonds muziek. Wanneer hij ontslagen wordt, besluit hij vol voor zijn muzikale carrière te gaan. Hij gaat terug naar Porth en ontmoet daar zijn huidige manager die hem helpt met het maken van een professionele demo. 

Undiscovered

Vervolgens gaat het snel. Platenmaatschappijen staan in de rij om James Morrison te tekenen. Zijn prachtige nummers en zijn unieke stem vallen overal op. Debuutalbum Undiscovered verschijnt in juli 2006 en komt in Engeland op nummer 1 binnen.

Succes

Ook Nederland loopt in snel tempo warm voor de muziek van James Morrison. De single ‘You Give Me Something’ wordt een grote hit. Ook de opvolger 'Wonderful World' doet het goed. De Britse zanger treedt in november 2006 op in de Melkweg in Amsterdam. Krap drie maanden later pakt hij het groter aan en verkoopt hij met gemak de Heineken Music Hall uit.

Nieuwe single

Na zijn grote doorbraak in 2006 gaat James Morrison in 2007 vrolijk verder. Zijn nieuwe single 'The Pieces Don't Fit Anymore' verschijnt in maart. Op de single staan drie bonus-tracks die in de 3FM-studio zijn opgenomen. James Morrison treedt in de zomer van 2007 op in het Westerpark in Amsterdam. Een week na zijn optreden, begin juli, verschijnt de titeltrack van zijn album Undiscovered als single.

Songs For You, Truths For Me

Na het succesvolle debuut komt in 2008 de opvolger Songs For You, Truths For Me. Hij maakt optimaal gebruik van het materiaal van dit album, er komen namelijk niet minder dan vier singles vanaf. Allemaal met redelijk succes, maar de samenwerking met Nelly Furtado ('Broken Strings') is het grootste succes. In 2010 brengt James Morrison een gloednieuwe single uit met de titel 'Get To You' die op de deluxe editie van de plaat komt te staan.

The Awakening

James Morrison wil een eerlijker geluid laten horen. Voor zijn derde album schrijft hij nummers die enorm dicht bij hem liggen. Dat deze songs niet enkel typische liefdesballads zijn, bewijst de zanger met de eerste single 'Slave To The Music'. De tracks op het album gaan over allerlei emoties en hoe deze te boven te komen door doorgaans positief te blijven. Zijn tweede single 'Up' is een samenwerkingsverband met Jessie J wat het nummer een stoere twist geeft.