Artiest

Mr. Big - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Mr. Big
Amerikaanse rockband die begin jaren '90 drie grote hits scoort in Nederland, waaronder de nummer 1-hit 'To Be With You' en de Cat Stevens-cover 'Wild World'. Bassist Billy Sheehan speelt voordat hij Mr. Big opricht bij David Lee Roth. In februari 2002 houdt de band op te bestaan.

Mr. Big wordt in 1988 opgericht. De vijfkoppige band bestaat uit Eric Martin, Pat Torpey, Billy Sheehan, Paul Gilbert en Richie Kotzen. De stijl van de band bestaat uit een combinatie van twee populaire muziekstromingen uit de jaren '80: hard-rock aangevuld met pakkende melodiën en luistervriendelijke refreinen.

Doorbraak

Mr. Big breekt in 1992 in Nederland door met de single 'To Be With You'. Het nummer is afkomstig van het tweede album van de band Lean Into It. Ook de tweede single 'Just Take My Heart' haalt de hitlijst. Het wordt echter niet zo'n grote hit als 'To Be With You', dat 15 weken in de Top 40 staat.

Albums

In totaal brengt Mr. Big zes studioalbums uit. Daarnaast worden er zeven live cd's op de markt gebracht. Het grootste deel van de liveregistraties is opgenomen in Japan, waar de band tot jaren na het grote succes in Amerika en Europa mateloos populair blijft.

Laatste tour

Spanningen in de band eind jaren '90 staan een 'Farewell Tour' uiteindelijk niet in de weg. En dus gaat Mr. Big voor een laatste keer op tournee door Japan. In 2002 gaat de band, die miljoenen albums verkocht, definitief uit elkaar.

2009

In 2009 is Mr. Big echter even terug: er komt een live album uit, en de groep tourt, met in september een optreden in Tilburg.