Artiest

The Animals - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. The Animals
Engelse rock 'n roll-band die met 'House Of The Rising Sun' een klassieker op zijn naam heeft staan. The Animals scoren tussen 1964 en 1969 zo'n dozijn hits. De band stopt in 1968, heeft nog een succesvolle reünie en gaat dan in de jaren '80 definitief uit elkaar.

The Animals is een Engelse band die deel uitmaakt van de Britse beat-explosie aan het begin van de jaren zestig. De band uit Newcastle beschouwt zichzelf als een rhythm en bluesgroep. 

Begin

The Animals is een project van Alan Price. Hij begint in 1961 samen met bassist Chas Chandler, gitarist Hilton Valentine en drummer John Steel het bandje The Alan Price Rhythm and Blues Combo. Een jaar later komt zanger Eric Burdon bij de band en verandert de naam in The Animals. 

Het succes

De eerste single van The Animals komt in 1964 uit: ‘Baby Let Me Take You Home’. De doorbraak voor de band komt echter twee maanden later met hun bewerking van ‘House Of The Rising Sun’. Hiermee stoten ze direct door naar de eerste plaats van de hitlijsten. Zowel in Engeland als in de Verenigde Staten. De opvolgers doen het weer minder goed, maar The Animals hebben hun naam gevestigd. 

Bijzonder?

De bijzondere stem van Burdon plaatst hem al snel op de voorgrond. Voor Price een reden om in 1965 de groep te verlaten. In tegenstelling tot wat iedereen verwacht, is het vertrek van Price niet het eind van The Animals. Ook met vervanger Dave Rowberry blijven de hits komen: ‘We’ve Gotta Get Out Of This Place’ en ‘It’s My Life’ staan wekenlang in de top tien. 

Het begin van het eind

In 1966 verhuist de band naar de Verenigde Staten. In juni van dat jaar brengen The Animals nog ‘Don’t Bring Me Down’ uit. De bandsamenstelling is al veel veranderd, maar na dit nummer is de tijd van The Animals voorbij. Burdon hervormt de band hierna onder verschillende namen. Zonder The Animals is hij echter minder succsesvol. 

Reünie

In 1975 komt de band bij elkaar voor een reünie. Ze brengen nog twee albums uit Before We Were So Rudely Interrupted en Ark. Eind 1983 gaat de groep definitief uit elkaar.

Meer over The Animals