Artiest

Bobby Bland - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Bobby Bland
De blues en soulzanger Bobby "Blue" Bland (Robert Calvin Bland), wordt geboren in 1930 in Rosemark, Tennessee. In zijn jeugd verhuist hij met zijn moeder naar Memphis.

The Beale Streeters

Bobby zingt als kind in lokale gospelgroepen. Hij heeft een opvallende stem en gaat vaak in Memphis naar Beale Street, de bekendste straat in die tijd. Daar zingt hij samen met andere jongens op straat. Ze krijgen daarom al snel de naam "The Beale Streeters". Begin jaren 50 maakt hij een paar opnames. Maar dienstplicht gooit roet in het eten; hij moet het leger in en dat onderbreekt zijn muzikale loopbaan op een vervelend moment.

Chauffeur

In 1954 keert hij terug. Twee jaar later gaat hij touren met Little Junior Parker, hij werpt zich op als chauffeur, iets wat hij later ook nog doet voor BB King en Rosco Gordon. In de tussentijd blijft hij zingen. Dat resulteert in 1957 tot de single "Farther up the road". Hij brengt meerdere singles uit en houdt zich vooral bezig met zingen. In de jaren 60 tourt hij veel en maakt hij albums. Eind jaren 60 komt daar helaas een einde aan. Door financiele druk moet hij stoppen met touren en zijn band valt uit elkaar.

Drank

Al die tijd heeft Bobby Bland al een drankprobleem. In 1971 kickt hij af van de drank. Hij wisselt van label en brengt het succesvolle album "His California Album" uit, gevolgd door "Dreamer". Vanaf 1985 treedt hij op met zijn oude collega BB King. Ook duikt hij nog regelmatig de studio in om albums te maken.

Members Only

In Nederland scoort Bobby Bland een hit, zijn enige in ons land, in 1989 met 'Members Only'. Het nummer is afkomstig van het gelijknamige album dat al in 1985 uitgebracht is.

Overlijden

Op 23 juni 2013 overlijdt Bobby Bland. In een ziekenhuis in Memphis sterft hij op 83-jarige leeftijd. Hij is dan al geruime tijd ziek.

Nummers Bobby Bland