Artiest

Graham Nash - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Graham Nash
{l}{/l}Zeg je Nash, dan zeg je ook Crosby, Stills en Young. Toch verdient Graham Nash meer waardering dan alleen voor de band(s) waar hij zolang deel van heeft uitgemaakt. Ook maakt hij begin jaren '60 deel uit van de populaire Engelse band The Hollies en is hij o.a. als singer/songwriter succesvol tijdens de jaren '70. Hij schrijft onder eigen naam geschiedenis met het nummer 'Chicago'.

Graham Nash wordt in 1942 geboren in Blackpool Engeland. Zijn zingende ambities worden al vroeg duidelijk, wanneer hij op de lagere school al samen met een vriendje in het koor gaat zingen. Later starten ze samen het bandje The Two Teens. 

Welke naam nou?

Het bandje wisselt nog van naam; ze worden The Levins en als ze nieuwe Guytone gitaren kopen gaan ze door het leven als The Guytones. Uiteindelijk maken ze deel uit van de band The Fourtones.

Samenzang

Ze worden gespot door The Deltas en na enig gewissel in de samenstelling vormen ze samen The Hollies. De naam is afgeleid van Buddy Holly. Zowel Graham als zijn vriend Allan Clarke spelen in deze band allebei gitaar en zingen; zowel achtergrondzang als lead. De samenzangen van The Hollies zijn alom bekend.

Covers

In 1963 brengen ze hun eerste single 'Just Like Me' uit. Ze bereiken hiermee de 25ste plek in de Engelse hitlijsten tot genoegen van hun platenmaatschappij. Hun tweede single 'Searchin' bereikt zelfs de 12e plaats. Toch betreft het hier covers van reeds bestaande nummers. 'We're Through' is hun eerste zelfgeschreven single.

Eigen inbreng

Het niveau van de teksten, geschreven door Nash, Clarke en mede-Holly Tony Hicks, wordt beter en beter en uiteindelijk krijgen ze bij de platenmaatschappij van Dick James een kans om hun eigen nummers te brengen.

Wie deed het niet?

Uit deze samenwerking vloeien de meeste hits van de Hollies voort. 'Bus Stop', 'Carrie Anne' en 'King Midas In Reverse' zijn hier goede voorbeelden van. Ook de Hollies experimenteren met psychedelische middelen en ook bij hen resulteert dit in een nummer. 'King Midas In Reverse' is weliswaar een bijzonder vrolijk, maar door drugs beïnvloed nummer.

Flop

Het publiek van The Hollies is dit echter niet gewend van de band en het nummer slaat niet aan. Het album Butterfly, wat vol staat met prachtige nummers, wordt een flop vanwege de lage verkoopcijfers. Nash is er zelf echter erg tevreden over en hij speelt 'King Midas' later met {l}Crosby Stills Nash and Young{/l} nog regelmatig live.

Andere invloeden

Nash experimenteert meer en meer met drugs. Ook leert hij tijdens de Amerikaanse tournee van The Hollies de twee Californische muzikanten David Crosby en Stephen Stills kennen bij een opname van {l}The Mamas and The Papas{/l}. Hij zingt voor het eerst met hen tijdens een samenzijn bij Joni Mitchell thuis.

Nieuwe vrienden

Als het tweetal in 1968 naar Engeland komt, besluit Nash The Hollies te verlaten. Hij verhuist naar Californië en begint aan opnames met Crosby en Stills. Hun eerste album Crosby, Stills & Nash komt in juni 1969 uit. 

Omgekeerd

Op de hoes van het album zit het drietal in de verkeerde volgorde op een oud bankstel voor een nog ouder huis. Als ze een week later teruggaan naar het huis om de foto opnieuw te nemen, blijkt het huis gesloopt. De kaft blijft dus hetzelfde.

Woodstock

Zijn muzikale bijdrage aan het album is beperkt, maar vocaal is hij in praktisch ieder nummer te horen. In het nummer 'Marakesh Express' speelt hij ook gitaar. Of het de reden is voor het succes is niet bekend, maar mede door deze succestrein en de goede verkoopcijfers van het album worden {l}Crosby Stills and Nash{/l} uitgenodigd om te spelen op Woodstock. Het nummer verschijnt uiteindelijk ook op het Woodstock album.

Al gezien

Daarna brengt de band, inmiddels vergezeld door Neil Young, hun tweede album uit onder de titel Déjà Vu. Het nummer 'Teach Your Children', wat hen de eeuwige roem oplevert. Toch gaat de band kort daarna uit elkaar en volgt ieder zijn eigen weg.

Solo

Graham kan eindelijk als soloartiest aan de slag en hij brengt in 1971 het album Songs for Beginners uit. Hierop staat onder andere zijn grote solosucces 'Chicago'. Met het nummer 'I Used To Be King' bevestigt Nash nog maar eens een groot singer/songwriter te zijn. 

In mineur

Het vervolgalbum Wild Tales klinkt een stuk negatiever en krijgt dan ook minder goede kritieken uit de media. De reden voor de mineurstemming op de plaat is de moord op Nash' vriendin, Amy Gosage.

Crosby ten onder

Crosby, Stills, Nash & Young komen gedurende de jaren '70 nog regelmatig bij elkaar voor concerten en een enkel album, maar Graham werkt voornamelijk samen met  David Crosby, met wie hij ook twee platen uitbrengt. Aan deze samenwrking komt echter een eind als David Crosby aan het eind van de jaren zeventig problemen krijgt met zijn jarenlange harddrugsverslaving.

Reünie

In 1983 komen de Hollies weer een keer bij elkaar voor een televisieprogramma. De samenwerking bevalt weer zo goed, dat ze weer een nieuwe plaat (What Goes Around) uitbrengen en een concerttour door Amerika maken.

Drie of vier

Maar vanaf medio jaren '80 is het toch weer de succesformule van Crosby, Stills & Nash en af en toe ook met Young erbij, die de overhand neemt. Het trio en/of kwartet treedt tot op heden nog op met hun klassieke nummers.

Nummers Graham Nash