Artiest

Room Eleven - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Room Eleven
Nederlandse band die in haar muziek jazz, folk, blues en pop combineert. Het debuutalbum Six White Russians And A Pink Pussycat van Room Eleven verschijnt in juni 2006. Het album wordt in maart 2007 opnieuw uitgebracht in combinatie met een bonus-disc. Voor de tweede cd Mmm... Gumbo? vertrekken ze naar New York, het resultaat is vanaf april 2008 te horen.

Room Eleven bestaat uit zangeres Janne Schra, gitarist Arriën Molema, toetsenist Tony Roe, contrabassist Lucas Dols en drummer Maarten Molema.

Briefje

De groep ontstaat in 2001 als Janne een briefje ophangt bij het Utrechtse Conservatorium. Op die manier hoopt ze een gelijkgestemde ziel te vinden die samen met haar liedjes kan schrijven en spelen. Gitarist en componist Arriën Molema reageert. De line-up van Room Eleven wordt in 2004 gecompleteerd met de overige drie bandleden.

Uitmarkt

Room Eleven maakte hun live-debuut tijdens de Amsterdamse Uitmarkt in 2004 en groeit snel uit tot een populaire act in het podiumcircuit.

Debuutalbum

Het eerste album van Room Eleven, Six White Russians And A Pink Pussycat, verschijnt in juni 2006. Een maand later speelt de band op het gerenommeerde North Sea Jazz Festival in Rotterdam. Een beter platform is er niet, want dit festival geeft perfect het scala aan muziekstijlen weer die terug te vinden zijn in de muziek van Room Eleven. De eerste single die van het debuutalbum verschijnt is 'One Of These Days'.

Bitch

Six White Russians And A Pink Pussycat verschijnt in maart 2007 opnieuw. Ditmaal inclusief bonus-disc met een nieuw nummer ('Grey'), live-tracks en de Meredith Brooks-cover 'Bitch'. Dit laatste nummer wordt door kledingketen WE gebruikt in een reclamecampagne. Voor Room Eleven betekent dit een doorbraak bij het grote publiek.

Nieuw album

Voor de eerste CD schrijven zangeres Janne en gitarist Arriën alle teksten. Op het tweede album, dat gepland staat voor het voorjaar van 2008, levert ook bandlid Tony materiaal aan. "We ontdekken steeds meer talenten bij elkaar", legt Arriën uit. Room Eleven hoopt in het najaar van 2007 de opnamestudio in te duiken.

Optredens

Voordat het zover is zal Room Eleven op diverse podia gaan optreden in binnen- en buitenland. De groep speelt op 5 mei 2007 op een aantal bevrijdingsfestival in het land. Vervolgens vertrekt de band eind juni 2007 naar Canada voor een gig in Toronto, het Summer City Festival in Quebec en het International Jazz Festival in Montréal.Op aandringen van hun Myspacefans vertrekt de band net voordat het tweede album verschijnt naar Japan voor een flink aantal shows.  Mmm... Gumbo?Zangeres Janne Schra wil graag voor hun tweede album een duet inzingen met haar grote voorbeeld Dayna Kurtz. Onder het motto 'ja heb je, nee kun je krijgen' stuurt ze een e-mailtje. Na enkele weken komt het antwoord en wat blijkt, Kurtz is enthousiast. Ze is zelfs zo enthousiast dat ze aanbied om samen met haar vaste producer het nieuwe album om te nemen. Dat laat de band zich geen twee keer zeggen, ze pakken hun koffers en vertrekken naar New York.Ook het dit album krijgt een eigenzinnige naam; Mmm... Gumbo? Het album komt uit op de geplande datum, in april 2008. De eerste single is het zomerse 'Hey Hey Hey'.

The End

Op maandag 18 januari 2010, een dag na Noorderslag, komt het nieuws naar buiten dat Room Eleven stopt. Zangeres Janne heeft de twijfelachtige eer om telkens als een soort woordvoerder op te treden en de breuk toe te lichten. 'Al een tijdje weet ik dat Room Eleven niet meer door kon gaan, maar dat het ineens zo hard zwart op wit staat doet ineens heel veel pijn,' schrijft ze op haar eigen site. Het is écht zo, Room Eleven is niet meer.

Nummers Room Eleven