Artiest

John Denver - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. John Denver
In 1969 schreef John Denver het liedje 'Leaving On A Jet Plane' voor Peter, Paul & Mary. De Amerikaanse nummer-1 hit bleek een voorspellende waarde te hebben. Want bijna dertig jaar later verongelukte John Denver met een door hem zelf bestuurd vliegtuigje. Daarmee kwam veel te vroeg een einde aan het leven van een zeer geliefde zanger, die zich gedurende zijn carrière inzette voor een verbetering van de wereld.

Luchtmacht

John Denver wordt op 31 december 1943 geboren als Henry John Deutschendorf in Roswell, New Mexico. Als zoon van een Amerikaanse luchtmachtofficier koestert John een grote passie voor vliegtuigen. Wanneer hij op 12-jarige leeftijd een Gibson jazzgitaar van zijn grootmoeder krijgt, komt daar een passie bij: muziek. John leert zichzelf gitaarspelen, geeft zijn studie op aan de Texas Technical University en vertrekt naar Los Angeles. Hij wordt lid van het Chad Mitchell Trio waarmee hij optreedt in diverse clubs. Zijn artiestennaam Denver ontleent John aan de gelijknamige stad in de Rocky Mountains. Wanneer het beroemde Amerikaanse folktrio Peter, Paul And Mary zijn liedje 'Leaving On A Jet Plane' naar de eerste plaats van de Amerikaanse hitlijsten zingt, besluit John Denver een solocarrière te beginnen. In 1969 debuteert hij met het album Rhymes & Reasons, waarop ook zijn eigen versie staat van 'Leaving On A Jet Plane'.

Diepzeeduiker

In 1971 scoort John Denver zijn eerste solohit met de single 'Take Me Home, Country Roads'. Na het succes van 'Take Me Home, Country Roads' volgen grote hits als 'Rocky Mountain High', 'Thank God I’m A Country Boy' en 'Annie’s Song', een ode aan zijn toenmalige echtgenoot Annie Martell. In 1975 breekt John ook door in Europa. Dat gebeurt met de hit 'Calypso', een nummer dat is opgedragen aan de Franse diepzeeduiker Jacques Cousteau en diens schip de Calypso. Ook 'Annie’s Song' wordt alsnog een hit in Nederland. Nog datzelfde jaar ontvangt John een Emmy Award voor de tv-special An Evening With John Denver, die ook in ons land wordt uitgezonden.

Wereldvrede

In de jaren die volgen blijft John Denver tientallen platen uitbrengen. Ook maakt hij zijn debuut als acteur in de komische speelfilm Oh God! met George Burns en is hij tweemaal te gast in The Muppet Show, waarna hij een hechte vriendschapsband opbouwt met maker Jim Henson. Hij treedt op met Frank Sinatra en Placido Domingo en brengt op zijn eigen platenlabel Windsong de wereldhit 'Afternoon Delight' van The Starland Vocal Band uit. Hij zet zich in voor de Democratische partij, UNICEF en diverse natuur- en humanitaire hulporganisaties. Ook beijvert hij zich voor de wereldvrede. In 1985 is John Denver de eerste Westerse artiest die door de voormalige Sovjet Unie toert. Twee jaar later keert hij terug voor een benefietconcert ten bate van de slachtoffers van de ramp in Tsjernobyl. In 1992 toert hij door China. Een jaar later ontvangt John de prestigieuze Albert Schweitzer Music Award als waardering voor zijn belangeloze inzet voor een betere wereld.

Rocky Mountains

Naast de muziek blijft John zich wijden aan zijn andere passie: vliegen. Zo legt hij met goed gevolg een aantal zware testen af bij de NASA, waarna hij als één van de eerste Amerikaanse burgers op een lijst belandt om als astronaut mee te vliegen met de Space Shuttle. John’s vliegpassie wordt hem uiteindelijk fataal. Op 12 oktober 1997 stort hij met zijn privé-vliegtuigje neer voor de kust van Californië. John wordt gecremeerd met in zijn kist ook de Gibson jazzgitaar die hij ooit van zijn grootmoeder kreeg. Zijn as wordt uitgestrooid in de Rocky Mountains; zijn liedje 'Rocky' Mountain High wordt door de staat Colorado geadopteerde als officieus volkslied. Terwijl de wereld rouwt om het verlies van een gepassioneerd artiest, blijft John Denver voortleven in zijn muziek. “Music does bring people together. No matter what language we speak, what colour we are, the form of our politics of the expression of our love and faith, music proves: we are the same.”