Artiest

Josh Groban - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Josh Groban
Josh Groban is een Amerikaanse zanger, songwriter, muzikant, acteur én producer! In eerste instantie gaat hij naar een acteerschool, maar naarmate zijn stem zich verder gaat ontwikkelen, kiest hij voor de muziek.

Stand-in Andrea Bocelli

Als de dan 17-jarige Josh in 1998 kennismaakt met Grammy Award winnaar David Foster, gaat er een wereld voor hem open. Hij mag optreden bij de inauguratie van de gouverneur van California en is stand-in voor Andrea Bocelli bij de Grammy’s van 1999. Dat optreden legt hem geen windeieren en de daaropvolgende weken kan men hem bewonderen in Amerikaanse talkshows en de TV-serie Ally McBeal.

Debuutalbum

In 2001 ligt het debuutalbum van Josh dan eindelijk in de schappen. Het titelloze album bereikt uiteindelijk de dubbele platina status.

Closer

November 2003 is daar het tweede album van Josh Groban. Deze draagt de titel  Closer en is naar eigen zeggen een betere weerspiegeling van zichzelf. Groban zingt na de release van dat album nog tracks in voor onder meer de films The Polar Express en Troy.

Grammy Award

In 2004 wordt Josh Groban genomineerd voor een American Music Award, People’s Choice Award en een Academy Award. Bij deze awards blijft het bij een nominatie, maar in 2006 weet hij wel een Grammy Award in de wacht te slepen in de categorie Beste Song Written For a Motion Picutre, Television or Other Visual Media.

Een jaar eerder, in 2005, wordt hij voor het eerst genomineerd voor een Grammy met de single ‘You Raise Me Up’.

Awake

Josh Groban en ‘albums uitbrengen in november’ wordt een dingetje. Het derde studioalbum van de zanger verschijnt net als de voorgaande albums in deze maand. Awake (2006) bevat een aantal samenwerkingen met andere artiesten, waaronder Imogen Heap en de Afrikaanse groep Ladysmith Black Mambazo.

Noël en Illuminations

Noël (oktober 2007) is het vierde studioalbum en staat in het teken van Kerstmis. Deze wordt opgevolgd door Illuminations (november 2010). Op dat laatste album staan 13 nummers, waarvan Josh er zelf 11 heeft geschreven.

All That Echoes

In 2013 gaat Josh op wereldtournee ter gelegenheid van zijn dan meest recente album: All That Echoes.

Film & TV

Naast zingen, houdt Josh er ook wel van om op het toneel te verschijnen. Zo is hij te zien geweest als acteur in de series Ally McBeal, The Office, It’s Always Sunny In Philadelphia en The Crazy Ones. Maar ook de films Garden Party en The Boat. 

Nummers Josh Groban