Artiest

Coldplay - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Coldplay
Coldplay is met het album Parachutes en single 'Yellow' in 2000 in één klap de nieuwe sensatie van Engeland. De mannen worden in een vroeg stadium vergeleken met bands als Travis, The Verve en Radiohead. Coldplay is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende band uit de 'zeroes'. Met hitalbums A Rush Of Blood To The Head (2002), X&Y (2005), Viva La Vida (2008) en Mylo Xyloto (2011) scoren de mannen wereldwijd. In 2014 brengt Coldplay hun zesde studioalbum Ghost Stories uit.

Jammen

Het begint allemaal in 1996 als Chris Martin, Jonny Buckland, Guy Berryman en Will Champion elkaar ontmoeten op The University College School in Londen. Chris en Jon jammen regelmatig en experimenteren met nieuw materiaal.

Andere bandnaam

Guy Berryman (basgitaar) komt de band versterken en als Will Champion besluit te gaan drummen, is het viertal compleet. Een leuk detail is dat Will Champion toen nog nooit achter een drumstel had gezeten. Vanaf de eerste keer dat de band met elkaar speelt, is het duidelijk dat er een chemie is. De band speelt in eerste instantie veel in de pub onder de naam Pectoralz. Deze naam is eigenlijk meer als grapje bedoeld. Pas als de band grotere optredens gaat doen, veranderen ze hun naam in Starfish.

Coldplay

In diezelfde tijd is Chris Martin bevriend met Tim Rice-Oxley (van de Britse band Keane). Tim speelt op dat moment in de band Coldplay, die op het punt staat te stoppen. De band heeft de naam afgekeken uit een gedichtenbundel. Chris Martin besluit de bandnaam over te nemen wanneer ze besluiten te stoppen.

Ontdekking

Het viertal gaat door onder de naam Coldplay. Wanneer ze in 1998 in een klein zaaltje in Londen spelen, worden ze door een talentscout van het prestigieuze label Parlophone (Queen, Pet Shop Boys) ontdekt. Coldplay krijgt een platencontract aangeboden waarna ze al snel veel op de Engelse televisie te zien zijn.

Doorbraak

2000 is het jaar dat Coldplay doorbreekt. Met de single 'Shiver' scoren ze in Engeland een bescheiden, maar zeker geen onopgemerkte hitje. De media zijn zeer geinteresseerd in de nieuwe band en de volgende single 'Yellow' bereikt dan ook snel de Top 5.

Parachutes

Wanneer het debuutalbum Parachutes als een raket omhoog schiet in de Album Charts, groeit de band uit tot een absoluut medialievelingetje. Veelgehoorde omschrijving is "The next best thing". De oversteek naar andere Europese landen is dan ook snel gemaakt. 

Nederland 

Ook in Nederland worden singles als 'Trouble', 'Don´t Panic' en 'Yellow' flink gedraaid op de Nederlandse radio. Op Lowlands in 2000 wordt duidelijk dat Coldplay ook Nederland heeft veroverd als een volle tent alle liedjes meezingt.

A Rush Of Blood To The Head

De langverwachte opvolger van het succesvolle debuutalbum Parachutes verschijnt eind augustus 2002. De eerste single van A Rush Of Blood To The Head is 'In My Place'. Het album is opgenomen in dezelfde studio als waar de mannen Parachutes hebben opgenomen, in een studio in Londen. Tijdens de opnames krijgt Coldplay advies van collega-artiesten als Ian Mc Culloch, Tim Wheeler van Ash en Andy Bell van Oasis. De groep treedt voor de release van het album op in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Recensies

De recensies van A Rush Of Blood To The Head zijn overweldigend. Veel recensenten zien Coldplay al bijna in de orde van grootte als U2 en Radiohead. U2 zelf is ook fan van Coldplay. In de zomer van 2002 speelt Coldplay in hun voorprogramma, waar U2 tijdens hun eigen set ineens een stukje van Coldplays liedje 'Yellow' speelt. Bono verklaart daarna aan het publiek dat hij groot fan is van Coldplay. De mannen zitten met rode oortjes op de tribune.

Clocks

Eind 2002 treedt de groep weer op in Nederland, ditmaal in de Rotterdamse Ahoy. De single 'Clocks' van A Rush Of Blood To The Head wordt een gigantische hit en zorgt voor nog meer populairiteit voor de Britse groep. 

Minifestival

Hun populairiteit resulteert in een optreden op een ééndags-minifestival in het Nijmeegse Goffertpark. In de stromende regen kijken en luisteren 30.000 fans naar Live, Supergrass, Nada Surf en Coldplay. De volgende single, 'God Put A Smile Upon Your Face' doet het een stuk minder goed dan 'Clocks', maar dat maakt weinig uit voor het succes van de band.

Rustperiode

De band kondigt in 2004 een rustperiode aan. Chris Martin is inmiddels getrouwd met actrice Gwyneth Palthrow en de twee krijgen een dochtertje, Apple genaamd. De band blijft wel werken aan nieuw materiaal en na een jaar (in 2005) komt het nieuwe album X&Y uit. Chris Martin zegt over de titel van de plaat: "In de wiskunde zijn X en Y altijd antwoorden, maar in het echte leven is het niet zo simpel. Dit album gaat over onbeantwoorde vragen en het feit dat je niet alles kunt verklaren.'' De eerste single van X&Y, 'Speed Of Sound', doet het zeer goed, en X&Y zelf breekt alle records. De hoes van het album bevat trouwens een geheime code die staat voor 'Make Trade Fair'.

Popsecret met 3FM

Op 6 april 2005 geeft Coldplay exclusief voor 3FM-luisteraars een Popsecret optreden. Een klein aantal superfans kan voor het eerst kennismaken met tracks van het nieuwe album X&Y in een speciale kleine setting. 

Live 8

Dat Coldplay zich graag inzet voor het verbeteren van de wereld blijkt ook uit het feit dat ze op Live 8 staan. Dit is een wereldwijd festival dat vecht tegen armoede en honger in Afrika. Op 7 juli 2005 speelt de band in het Arnhemse Gelredome. 

Singles

X&Y krijgt een maand na de release Dubbel Platina in de Verenigde Staten. Er zijn meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. In november 2005 komt de single 'Talk' uit waarvan de videoclip geregisseerd wordt door de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn. De opvolger van 'Talk' is 'The Hardest Part'. Tegelijkertijd geeft Coldplay aan opnieuw een rustperiode te willen inlassen.

Viva La Vida

Het vierde album komt halverwege 2008 uit en heet Viva La Vida (or Death and all his Friends), in plaats van Prospect, wat in eerste instantie de naam van de plaat zoun worden. Frontman Chris Martin laat zich voor de naam inspireren door het werk van kunstenares Frida Kahlo. Niet door Ricky Martin, zoals veel mensen denken.

De eerste single van Viva La Vida is 'Violet Hill', gevolgd door 'Viva la Vida'. Coldplay laat zich niet alleen inspireren door Kahlo. Drummer Will Champion is een enorme fan van Justin Timberlake's hit 'Cry Me A River' en verwerkt de sound van dat nummer in hun eigen nummer 'Lost'. De singles 'Life in Technicolor Part II (met tekst), en 'Lovers in Japan' volgen. In 2009 tourt Coldplay de wereld over en brengt het live album LeftRightLeftRightLeft uit.

Christmas Lights

In december 2010 brengt Coldplay de kerstplaat 'Christmas Lights' uit.

Mylo Xyloto

Mylo Xyloto is het vijfde studioalbum van Coldplay en verschijnt in oktober 2011. De eerste single 'Every Teardrop Is A Waterfall' heeft een hoog elektronisch gehalte zonder de Coldplay-sound te verliezen. De tweede single 'Paradise' heeft een meer dromerig en rijk geluid en beleeft in Nederland zijn wereldpremière. De derde single 'Charlie Brown' is vernoemd naar het stripfiguur in de strip Peanuts van Charles M. Schulz.

Coldplay komt in december 2011 naar Nederland met een optreden in Ahoy Rotterdam. Als vierde single kiest de band voor 'Princess of China', die in januari 2012 uitkomt. Dit is een track samen met zangeres Rihanna. Chris Martin laat weten dat het even duurde voordat hij de moed had verzameld Rihanna te vragen voor een samenwerking.

Ghost Stories

Tijd voor een zesde studioalbum. Ghost Stories wordt in mei 2014 uitgebracht. De band zet eind februari plots de track 'Midnight' online. Het liedje klinkt heel anders dan we van Coldplay gewend zijn. Geen alternatieve rock met veel gitaren, maar een dromerige song met veel elektronische geluiden. De meningen van Coldplay-fans zijn verdeeld. Begin maart 2014 brengt Coldplay de eerste officiële single uit van het album Ghost Stories. Het nummer heet 'Magic'.

Avicii

Voor het album Ghost Stories duikt Coldplay de studio in met de Zweedse DJ Avicii. De samenwerking resulteert in de dancetrack 'A Sky Full Of Stars'. Later volgen nog de nummers 'True Love' en 'Ink'.

Unbroken

Coldplay brengt eind 2014 'Miracles' uit. Het nummer is de soundtrack van de film Unbroken.

Bijzondere samenwerkingen

In december 2015 wordt A Head Full Of Dreams uitgebracht, het zevende studioalbum van de band. Voor deze plaat werkt de band onder andere samen met Beyoncé, Noel Gallagher, Tove Lo, Khatia Buniatishvili en Merry Clayton.  Op 23 en 24 juni 2016 staan ze in een uitverkochte Amsterdam ArenA.