Artiest

Katrina & The Waves - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Katrina & The Waves
Britse poprock band die in de jaren tachtig een grote internationale hit scoort met ‘Walking On Sunshine’, vervolgens van de radar verdwijnt maar in 1997 het Eurovisie Songfestival wint met het nummer ‘Love Shine A Light’. De groep kan het momentum niet vasthouden en valt uiteen.

De popgroep wordt begin jaren tachtig opgericht onder de naam The Waves. Zangeres/gitariste Katrina Leskanich en gitariste/componiste Kimberley Rew vormen de spil van de groep. Rew blijkt de belangrijkste songschrijver binnen de groep en laat de rol van frontvrouw aan Leskanich.

'Walking On Sunshine'

De Britse band heeft midden jaren tachtig voor het eerst succes in Canada middels de lp Walking On Sunshine. De groep tourt zich suf en krijgt uiteindelijk een contract bij Capitol Records. Men neemt een aantal tracks van het originele debuut en neemt die opnieuw op. Het resultaat - een titelloze lp uit 1985 - is een daverend succes. Het nummer ‘Walking On Sunshine’ wordt een internationale hit, al vormt Nederland een uitzondering waar het nummer geen hitnotering behaalt.

Songfestival

Het duurt daarna tot 1997 voor er weer succes geboekt wordt; Katrina & The Waves wint het Eurovisie Songfestival met ‘Love Shine A Light’, dat daarna ook de hitlijsten in Nederland haalt (een vierde plek). De band kan geen vervolg geven aan dat succes en na interne strubbelingen en leden die opstappen, valt het doek voor de Britse groep.