Artiest

Peter Gabriel - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Peter Gabriel
Brits multitalent die na zijn vertrek uit Genesis niet alleen succesvolle singles als 'Biko' en 'Slegdehammer' uitbrengt, maar ook vruchtbare samenwerkingen lanceert tussen muzikanten uit alle werelddelen en de Westerse popmuziek.

Peter Gabriel presenteert zijn eerste soloalbum, eenvoudig Peter Gabriel getiteld, in 1977. De single 'Solsbury Hill' is een redelijke radiohit. Opvallend is dat Gabriel's sologeluid meer toegankelijk, minder zwaar en vooral minder rock is dan de wereld gewend was van zijn voorgaande band Genesis.

Albums

Ook zijn tweede (1978) en derde soloalbum (1980) heten simpelweg Peter Gabriel. De laatste LP is geproduceerd door Steve Lillywhite en bevat de aanklacht 'Biko', een krachtige protestsong tegen het apartheidsregime in Zuid Afrika. De single slaat wereldwijd aan, net als 'Games Without Frontiers' van diezelfde LP.

WOMAD

Gabriel richt in 1980 WOMAD op: World of Music, Arts & Dance. Doel is verschillende festivals in de wereld te organiseren waarbij niet-Westerse cultuur gepresenteerd wordt aan een Westers gehoor. Later lanceert hij het platenlabel Real World, waarop tal van albums verschijnen van muzikanten van over de hele wereld.

Kloof

De opnames worden veelal gemaakt in een Europese studio, vaak ook in zijn eigen studio bij het Engelse Bath, met Westerse producers en technici. Gabriel probeert zo, met succes, de kloof tussen de werelddelen een stukje kleiner te maken.

'Sledgehammer'

Ondertussen ziet Security het daglicht, een nieuw, succesvol soloalbum van Gabriel. Het nummer 'Shock the Monkey' doet het internationaal goed. Nadat hij in 1984 de soundtrack schrijft voor de film Birdy van Alan Parker, verschijnt in 1986 zijn in commercieel opzicht meest succesvolle album: So. Het album verkoopt bijzonder goed, niet in de laatste plaats door de onweerstaanbare single 'Sledgehammer' die vergezeld gaat van een bijzondere videoclip vol nooit vertoonde animatietechnieken.

Grammy

Gabriel schrijft in 1989 de muziek voor de film The Last Temptation of Christ van Martin Scorsese. De soundtrack verschijnt onder de titel Passion, waarvoor Gabriel een Grammy ontvangt voor Best New Age Performance

Somberdere plaat

Door zijn werk voor WOMAD, Real World en omdat het privé even tegenzit, duurt het even voor de opvolger van So zich aandient. In 1992 verschijnt dan uiteindelijk Us, een veel somberdere plaat dan de voorgangers. 'Steam' is de succesvolle single, maar Us komt niet in de buurt van het grote succes van So. 

Millennium Show

Voor de Millennium Show, het grootse spektakel in de Londense Millennium Dome, schijft Peter Gabriel het multimedia-project OVO. Aan het project wordt meegewerkt door onder meer Neneh Cherry, Liz Frazer en tal van muzikanten uit minder voor de hand liggende muziekstromingen. Het resultaat is een bundeling van letterlijk wereldmuziek, waarbij de beelden even belangrijk zijn als de muziek.

Up

Tien jaar na Us, in 2002, verschijnt Up. De CD was lang van tevoren aangekondigd en langverwacht maar slaat alleen aan bij de Gabriel-fans. Het geluid is te somber, te mystiek voor het grote publiek van So.Peter Gabriel legt zich de laatste jaren meer en meer toe op multimedia projecten, vaak voor het Real World-label.

Live 8

Bob Geldof vraagt Gabriel in 2005 de line-up te verzorgen voor Afrika Calling, het onderdeel van Live8 waarbij artiesten uit Afrika het podium betreden.Na zijn optreden in Nederland in 2004 komt Peter Gabriel in de zomer van 2007 terug naar ons land voor een concert in het Amsterdamse Westerpark. In 2008 verzorgt Gabriel de soundtrack song voor de film Wall-E. Voor de Oscar ceremonie weigert Gabriel op te treden, omdat het nummer ingekort wordt.