Artiest

Jeff Beck - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Jeff Beck
Halverwege de jaren zeventig bracht gitarist Jeff Beck met Blow by Blow en Wired twee albums uit die nog steeds tot de beste en meest succesvolle instrumentale fusion-albums aller tijden behoren. Maar ook voor en na deze mijlpalen had - en heeft - deze meestergitarist een opmerkelijke loopbaan.
De inmiddels 61-jarige Beck deed voor het eerst van zich horen toen hij aan het begin van de jaren zestig Eric Clapton verving in De Yardbirds. Een paar jaar later legde hij met zijn Jeff Beck Group, met o.a. Rod Stewart en Ron Wood, de fundamenten voor een stijl die later heavy metal zou gaan heten.

Auto's

Dat Beck zijn loopbaan in de loop der jaren met enige regelmaat stillegde, heeft alles te maken met zijn liefde voor snelle auto's. Hij ligt in de garage net zo lief onder een Corvette, als dat hij in de studio of op het podium met een gitaar om zijn nek staat. Op dat podium weet hij de meest onwaarschijnlijke geluiden aan zijn instrument te ontlokken en meestal doet hij dat zonder effectapparatuur.

Cool

In een interview zei hij: 'Ik vind het geweldig wanneer mensen naar mijn muziek luisteren en er maar niet achter kunnen komen wat voor instrument ik bespeel. Dat vind ik een 'cool' compliment.' Collega en drummer Vinnie Colaiuta is een muzikant van dezelfde statuur. Hij speelde op albums van Sting, Frank Zappa en Joni Mitchell en is voor veel drummers een lichtend voorbeeld.

Nummers Jeff Beck