Artiest

Freddy Fender - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Freddy Fender
De Mexicaans/Amerikaanse zanger/gitarist Freddy Fender blinkt gedurende zijn lange loopbaan in meerdere genres uit. Fender - geboren als Baldemar Huerta; zijn artiestennaam is afgelijd van zijn favoriete gitaarmerk - combineert country, tex-mex en rock’n’roll. Hij is bekend als solo-artiest, maar ook als lid van groepen als Los Super Seven en The Texas Tornados.

Tralies

Fender laat voor het eerst van zich horen in de jaren ’50. Als eerste Latino-artiest neemt hij - onder zijn echte naam Baldemar Huerta - enkele rock’n’roll-nummers op in het Spaans. In de hoop aan te slaan bij het Amerikaanse publiek verandert hij in 1958 zijn naam in Freddy Fender. Zijn succesverhaal in de Verenigde Staten loopt wat vertraging op wanneer hij in 1960 wordt gearresteerd vanwege het bezit van drie joints. Hij verdwijnt drie jaar achter de tralies. In 1975 scoort hij dan eindelijk een grote hit; countrynummer ‘Before The Next Teardrop Falls’ haalt ook in Nederland een hoge plek in de hitlijst (nummer 6), net als opvolger ‘Wasted Days And Wasted Nights’.

Grammy Award

In 1989 treedt Freddy toe tot The Texas Tornados, een supergroep waarin ook Doug Sahm, Flaco Jimenez en Augie Meyers spelen. Die band combineert traditionelere Mexicaanse muziek met country en rhythm & blues. De groep wint in 1990 een Grammy Award. Fender speelt eind jaren ’90 ook met Jimenez en Los Lobos-lid David Hidalgo in Los Super 7. Met Fender’s gezondheid loopt het echter minder goed. In 2002 ondergaat hij een levertransplantatie, maar vier jaar later overlijdt hij - op 69-jarige leeftijd - aan kanker. In 2007 wordt in het Californische plaatsje San Benito het Freddy Fender Museum geopend.

Nummers Freddy Fender