Artiest

Joe Dassin - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Joe Dassin
Frans/Amerikaanse zanger die geboren wordt in de Verenigde Staten, maar uiteindelijk in Frankrijk terecht komt en daar via een baantje bij de radio in de muziek belandt. Tot zijn grootste hits behoren ‘Les Champs Elysees’ en ‘L’été Indien’. Dassin overlijdt in 1980 aan een hartstilstand.

Dassin wordt in 1938 in New York geboren. Wanneer zijn vader - regisseur Jules Dassin - in de jaren vijftig verdacht wordt van communistische sympathiën, wordt het gezin Dassin gedwongen te verhuizen. Na gestudeerd te hebben in Zwitserland en Italië keert hij weer terug naar de VS om zijn studie af te maken. Toch keert hij in de jaren zestig terug naar Europa en nestelt zich uiteindelijk in Frankrijk.

Les Champs Elysees

De zanger scoort grote hits in de jaren zestig en zeventig. Zijn eerste hit in Nederland is ‘Les Champs Elysees’ in 1969. Dat numer verschijnt ook in een Duitse en Engelse versie en blijkt een internationaal succes. Dassin weet vaker de hitparades te bereiken met zijn Franstalige nummers; ook ‘L’été Indien’ wordt hier in 1975 een hit en verschijnt in het buitenland in onder andere Duitse, Italiaanse en Spaanse versies.

Hartaanval

Dassin kampt gedurende zijn leven met hartproblemen, maar de hartaanval die hem in 1980 treft, terwijl hij op vakantie is in Tahiti, wordt hem fataal en hij overlijdt op 41-jarige leeftijd.