Artiest

Donny Hathaway - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Donny Hathaway
Soul-artiest die in de jaren '70 succesjes behaalt met 'This Christmas', 'A Song For You' en als duetpartner van de zangeres Roberta Flack.

Carrière

Hathaway begon als liedjesschrijver, sessiemuzikant en producent voor the Unifics, the Staple Singers, Jerry Butler, Aretha Franklin en Curtis Mayfield. Zijn eerste single maakte hij bij het muzieklabel van Curtis Mayfield (Curtom label). Het was een duet met June Conquest met als titel "I Thank You Baby".

Hij kreeg daarna een contract bij Atco Records. "The Ghetto, Pt. 1", werd zijn eerste single bij het label. Zijn debuut-LP was Everything Is Everything (1970), die kritisch was ten aanzien van de Amerikaanse maatschappij. Zijn tweede album, Donny Hathaway, was een grote hit. Met Roberta Flack, die hij had leren kennen op de Howard University en die ook bij het label zat, maakte hij een duetalbum. Het werd een groot succes. "Where is the love" was een cover van Ralph MacDonald en werd een top 5 hit. Het album bevatte tevens andere covers zoals Carole Kings "You've Got a Friend" en "Baby I Love You", wat officieel een hit van Aretha Franklin was.

In 1979 wordt het lichaam van Hathaway op straat onder zijn appartement in New York gevonden. De nummers  'Back Together Again' en 'You Are My Heaven' worden in Amerika postuum hits.

Nummers Donny Hathaway