Artiest

Chet Baker - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Chet Baker
Chesney (Chet) Henry Baker was een Amerikaanse trompettist en zanger. De jonge Chet Baker (1929) doet zijn eerste muzikale ervaring op in een kerkkoor. Op zijn dertiende verjaardag krijgt Chet van zijn vader een trompet. Hij blijkt talent te hebben. Na enige muzikale opleiding op zijn school en in legerorkesten vindt hij rond 1950 zijn weg naar de jazzclubs. Daar speelt Baker al snel samen met grote artiesten als Stan Getz en Charlie Parker.

Melancholie

Baker heeft als kenmerk de zachte melancholieke toon die hij in zijn zang en spel op dezelfde manier gebruikt: "hij zingt zoals hij speelt". Hij is een exponent van de cool jazzschool van de Amerikaanse Westkust in de jaren vijftig.

Drugs

Door zijn overmatig drugsgebruik, vroege dood, en charismatische uitstraling staat Baker ook bekend als "mooie jongen met wie het verkeerd afliep". In de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 mei 1988 viel hij, waarschijnlijk onder invloed van drugs, uit een raam van hotel Prins Hendrik op de Prins Hendrikkade 55, nabij de hoek van de Warmoesstraat met de Zeedijk, te Amsterdam. Hij overleefde zijn val niet.