Artiest

Bachman-Turner Overdrive - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Bachman-Turner Overdrive
Canadese rockband die bekend is van de klassieker ‘You Ain’t Seen Nothing Yet’. Bachman-Turner Overdrive wordt in 1972 opgericht door gitarist Randy Bachman. De band begint onder de naam ‘Brave Belt’ en speelt vooral metal.

Takin' Care of Business

Na twee albums onder de naam Brave Belt wordt Allan vervangen door nog een Bachmanbroer, Tim. De band verandert haar naam in Bachman-Turner Overdrive als hommage aan het truckerblad Overdrive. Hun zelfgetitelde debuutalbum scoort niet echt, maar hun tweede plaat, Bachman-Turner Overdrive 2, wordt een groot succes. Dit komt mede door de hitsingle ‘Takin' Care of Business’. 

Hitsingle

Vlak voor het uitkomen van ‘Not Fragile’ stapt Tim uit de groep om als producer aan de slag te gaan. Hij wordt vervangen door Blair Thornton en het album wordt een gigantisch succes. De single ‘You Ain’t Seen Nothing Yet’ bereikt de eerste plaats in de Verenigde Staten, in Nederland komt de single niet verder dan de derde plek in de hitlijsten. 

BTO - Bachman-Turner Overdrive

Na het album Freeways verlaat Randy de band en richt een nieuwe band, Ironhorse, op. Jim Clench vervangt hem. De band brengt in 1978 twee albums uit, Street Action en Rock n' Roll Nights, en verandert daarna de naam in BTO. Eind jaren ’70 gaat de band uit elkaar. In 1983 komt de groep samen om een reünie te plannen, maar dit loopt fout omdat Randy het liefst Tim Bachman bij de band wilt hebben terwijl Robbie liever Blair Thornton terug ziet keren. Er volgt een splitsing, de groep van Robbie gaat door onder de naam BTO en de groep van Randy onder Bachman-Turner Overdrive.