Artiest

The Platters - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. The Platters
De naam van The Platters zal wel voor altijd en eeuwig verbonden blijven met die ene grote hit uit 1955: 'Only You (And You Alone)'.

Hoewel dit liedje eigenlijk is geschreven voor The Ink Spots hebben The Platters er het meeste succes mee. In de loop der jaren is 'Only You' door honderden artiesten uitgevoerd waaronder ook Ringo Starr, de drummer van The Beatles.

Grammofoonplaten

The Platters worden in 1953 in Los Angeles opgericht door Herb Reed. Samen met wat vrienden wil hij voor z’n plezier zingen en meedoen aan amateurshows en talentenjachten. De naam The Platters wordt hem ingegeven door een plaatselijke diskjockey, die de plat vinyl grammofoonplaten ‘platters’ noemt. Als zwarte zanggroep maken The Platters furore met blanke doo-wop liedjes. Een ontmoeting met manager Buck Ram zorgt er voor dat de carrière van The Platters in een stroomversnelling belandt. Ram heeft na zijn rechtenstudie gekozen voor een carrière in de muziek. Als manager begeleidt hij verschillende zanggroepen waaronder The Pinguins. Wanneer platenmaatschappij Mercury Records interesse toon in The Pinguins weet Ram ook een platencontract te regelen voor The Platters. Opvallend genoeg weten The Pinguins na het tekenen van het platencontract geen enkele hit meer te scoren, in tegenstelling tot The Platters.

Succes

Als eerste single brengen The Platters in 1955 het liedje 'Only You (And You Alone)' uit. Oorspronkelijk is dit door manager Buck Ram geschreven liedje bedoeld voor The Ink Spots, maar die nemen het nooit op. The Platters doen dat in 1954 wel, maar hun allereerste versie van 'Only You' wordt geen succes. Buck Ram is echter zo overtuigd van de hitpotentie van  Only You', dat hij het liedje nog een keer laat inzingen door de groep. En met deze tweede versie scoren The Platters in het najaar van 1955 wel een grote wereldhit. Op dat moment bestaan The Platters uit Tony Williams, Zola Taylor, David Lynch, Paul Robi en oprichter Herb Reed. In deze bezetting is de groep uiterst succesvol. Want na het succes van Only You volgen gigantische hits als 'The Great Pretender', 'My Prayer', 'Twilight Time' en 'Smoke Gets In Your Eyes'. Eind jaren vijftig zijn The Platters wereldberoemd en treden zij op van New York tot Las Vegas en verder in heel Europa.

Rechtszaken

In 1959 worden vier leden in Chicago gearresteerd vanwege het in bezit hebben van marihuana. Hoewel niemand wordt veroordeeld, tast het voorval de populariteit van The Platters aan. Zeker in Amerika, waar drugsbezit nog steeds geldt als een zwaar misdrijf. In 1960 verlaat Tony Williams de groep. Er volgt een rechtszaak tussen de platenmaatschappij – die weigert om platen van The Platters uit te brengen zonder Tony Williams – en manager Buck Ram. Ondertussen is Tony Williams zijn eigen zanggroep begonnen, die hij ook The Platters noemt. Hetzelfde doen Zola Taylor en Paul Robi die ook uit The Platters stappen om een eigen zanggroep te beginnen. Zo zijn op zeker moment zelfs vier zanggroepen actief die zich allemaal The Platters noemen. Er ontstaat een langdurige en verwarrende strijd om het eigendom van de naam The Platters. Dat leidt tot de ene na de andere rechtszaak, overigens zonder enig resultaat. Hetzelfde geldt voor het succes, dat na 1961 vooralsnog uitblijft.

Actief

De zanggroep die juridisch gezien het meest recht op de naam heeft, is die van manager Buck Ram en Herb Reed, het enig nog overgebleven originele lid van The Platters. Het is deze groep die in 1966 een nieuw platencontract tekent met Musicor Records, waarna nog een paar flinke hits worden gescoord. Als oprichter Herb Reed het in 1969 voor gezien houdt, lijkt het definitief gedaan met de carrière van The Platters. Niets minder is waar. Tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds tientallen zanggroepen actief onder de naam The Platters. Ook het nog enig in leven zijnde originele lid van The Platters, de 79-jarige Herb Reed, beklimt weer regelmatig het podium. Als Herb Reed & The Platters vertolkt hij zijn successen uit de jaren vijftig. En met opvallend goede stem zingt Herb Reed nog steeds die ene veelbetekende grote hit uit 1955: 'Only You (And You Alone)'.

Nummers The Platters