Artiest

Beth Hart - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Beth Hart
Als kleuter is Beth al met muziek bezig. Op vierjarige leeftijd kruipt ze op de pianokruk en speelt er vrolijk op los. Eerst voornamelijk klassieke muziek van Beethoven en Bach, maar naarmate ze ouder wordt ook wat minder ‘traditionele’ muziek zoals Otis Redding, James Brown en zelfs Led Zeppelin.

Open podium

Op The L.A High School For The Performing Arts specialiseert Beth zich ten slotte in cello en zang. Wanneer eenmaal het fenomeen ‘open podium’ wordt gelanceerd (waar je altijd je kunsten kunt vertonen), is ze daar niet meer weg te slaan. Binnen de kortste keren betreedt ze minstens vijf keer per week – op school of elders - het podium. Ook zijn er diverse talentenjachten waar Beth behoorlijk wat indruk achterlaat.

Conservatorium

Maar ja, door al die late nachten komt Beth niet meer bij muziekles opdagen en wordt ze door het Amerikaanse conservatorium vriendelijk doch dringend verzocht de school te verlaten. Beth begint een makelaarsopleiding, maar daar kan ze haar draai al helemaal niet vinden. Zonder diploma op zak en zonder enige vakkennis besluit ze uiteindelijk haar hart te volgen: de muziek. 

Hechte vriendschap

In de muziekscene van L.A ontmoet Beth de Israëlische bassist Tal Herzberg. De twee houden van dezelfde muziek en vullen elkaar goed aan. Er ontstaat een hechte vriendschap en Beth en Tal beginnen op te treden met een extra gitarist. Niet in nachtclubs, daar heeft het trio geen zin in. Ze willen nooit meer gezeur over gastenlijsten, geen vervelende soundchecks, en vooral niet verzoeknummers spelen van dronken kroegbazen! Nee, ze spelen simpelweg op een uitgerold kleed op de boulevard. Een paar kaarsjes aan en de sfeer zit erin.

Ontdekt

Het is dan ook letterlijk op straat waar haar huidige manager David Wolff de singer/songwriter ontdekt. Na het tekenen van deze ster in wording, volgt al snel het album Immortal (1997) en vervolgens een negen maanden durende tournee.

Verenigde Staten

Na deze optredens wordt een pauze ingelast waarin de dame zich weer op het schrijven van muziek stort. Na vijf maanden keert ze terug met genoeg materiaal voor het album Screaming For My Supper (1999), een stevige plaat met radiovriendelijke songs, gemaakt in de beste Amerikaanse pop- en rocktraditie. Beth werkt hierop wederom samen met Herzberg. Het pianoliedje 'L.A. Song (Out Of This Town)' wordt een hit(je) in zowel de Verenigde Staten als in Nederland.

Janis Joplin

Na de release van het album, wordt Beth gevraagd mee te doen aan een musical over het leven van Janis Joplin. Beth twijfelt geen moment en kruipt in de huid van deze legendarische zangeres. Ex-Starmaker Lieke brengt in 2002 de single 'Get Your Shit Together' uit. Het is een cover van Beth Hart. Het origineel is terug te vinden op Screaming For My Supper

Leave The Light On

Leave The Light On is haar nieuwe plaat en verschijnt in 2003. Beth Hart treedt regelmatig op in Nederland. Een registratie van een concert in de Paradiso verschijnt in 2005 op cd en dvd. Dat jaar treedt ze ook op op Pinkpop.

37 Days

Een paar jaar later komt haar album 37 Days uit (2007). Het is een cd met zowel pop- als rocknummer zoals de ballads 'Over You' en 'Jealousy'. De ruigere nummers zijn o.a. 'Sick' en 'Good As It Gets'. Laatstgenoemd liedje is de eerste single van 37 Days. Deze wordt samen met de release van het album in augustus uitgebracht. De singer/songwriter brengt haar nieuwe materiaal op 3 januari 2008 ten gehore in Tivoli, Utrecht.

My California

In 2010 verschijnt een nieuwe CD: My California. De eerste single heet 'Life is Calling'.

Joe Bonamassa

In september 2011 verschijnt Don't Explain, een samenwerking van Hart met Joe Bonamassa. Beth en Joe Bonamassa zijn samen de studio in gedoken om een album op te nemen. Bonamassa komt uit een muzikale familie en is opgegroeid met het horen van muziek. De ouders van Joe zijn de eigenaar van een gitaarwinkel, zijn overgrootvader en opa speelden allebei trompet. Op zijn vierde verjaardag krijgt Joe zijn eerste gitaar en op zijn zevende speelt hij al nummers van Stevie Ray Vaughan en Jimi Hendrix. Bonamassa en Beth Hart komen elkaar regelmatig tegen op Europese festivals. Begin 2010  bezocht Joe een concert van Beth in Londen. Hij is onder de indruk van Beth en stelt een samenwerking voor. De eerste single van het album heet ‘I’ll Take Care Of You’ en is een cover van Gil Scott-Heron.