Artiest

Jamie Lidell - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Jamie Lidell
Jamie Lidell is een Britse zanger en multi-instrumentalist en heeft vijf studio-albums achter zijn naam staan. Zijn soulvolle album Multiply behoort tot zijn bekendste werk, met de vrolijke single 'Another Day'. Lidell mixt graag meerdere muziekgenres en lijkt nooit te stoppen met experimenteren.

Muzieklessen

Jamie Lidell wordt geboren op 18 september 1973 in Huntingdon, Engeland. Vanaf de lagere school volgt hij muzieklessen. Hij begint in de muziek in eerste instantie als slagwerker. Hij leert drums en xylofoon spelen.

Studio

Op de middelbare school speelt hij in verschillende bandjes. Hij koopt opname-apparatuur en leert gitaar spelen. Jamie verhuist naar Londen waar hij in een studio komt te werken. Hier leert hij hoe hij een eigen sound kan ontwikkelen. Hij gebruikt de studio als instrument.

Super Collider

Een paar jaar later verhuist hij van Londen naar Brighton. Daar ontmoet hij Christian A. Vogel. Ze gaan samenwerken en creëren een eigen sound. Ze noemen het duo Super Collider.

Head On

Super Collider neemt twee singles op en een album getiteld Head On. Dit album slaat met name in Duitsland erg aan. Daar wordt Super Collider vergeleken met Marvin Gaye, Funkadelic en Prince. De Engelse pers blijft echter wat terughoudender.

Muddlin' Gear

Jamie neemt vervolgens in 2000 een solo-album op getiteld Mudlin’ Gear. Op het album combineert Jamie verschillende muziekgenres en studiotechnieken. Voor het album wordt Jamie onder andere geïnspireerd door Marvin Gaye en John Coltrane.

Multiply

Vijf jaar later komt het album Multiply uit. Van dit album komt op de valreep van 2005 de gelijknamige single 'Multiply' uit. Dit nummer wordt in Nederland een grote hit mede dankzij de 3FM-actie Serious Request ‘Red een kind in Congo’ in december 2005. 

Optredens

Jamie Lidell treedt in juli 2007 in Nederland op als support-act van de IJslandse zangeres Björk. Ook staat hij die maand op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam. Met zijn derde album slaat hij een andere weg in. Jamie wordt Jim. Hij neemt het album in drie verschillende steden op, in Berlijn, Los Angeles en Parijs. Vanaf april 2008 ligt de cd Jim in de winkels. 'Another Day' is voor Nederland de eerste single van het album dat uiteindelijk een redelijk succesje wordt.

Compass

Jim wordt in 2010 gewoon weer Jamie Lidell. In mei 2010 brengt hij zijn volgende album, Compass, uit. Het is een nogal complexe soul-/funkplaat geworden, maar de muziekcritici kunnen hem wel waarderen.

You Naked

De single 'You Naked' (2013) is met zijn rauwe beat en de soulvolle stem van Lidell een heerlijke pure plaat. Het nummer is meer elektronisch dan we van hem gewend zijn en zet hiermee de trend voor de rest van het album met de simpele titel Jamie Lidell.

Nummers Jamie Lidell