Artiest

Frank Boeijen (Groep) - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Frank Boeijen (Groep)
Nederlandse zanger die in 1991 solo gaat na tien jaar de voorman van de Frank Boeijen Groep te zijn geweest. Solo richt Frank Boeijen zich een stuk meer op de 'chansons' dan voorheen.

Wilde Bloemen

Na het uiteenvallen van de Frank Boeijen Groep in 1990, komt de voorman van de band nog geen jaar later met zijn eerste solo cd; Wilde Bloemen. Voor dit album schrijft hij zo'n twintig nummers (o.a. een nummer met de niet bepaald dubbelzinnige titel 'Vrij Eindelijk Vrij') waarvan er elf op de plaat terechtkomen. Frank Boeijen: "De nummers werden niet zoals vroeger in het tuintje van een groep gekweekt, ze zijn allemaal in het veld naast elkaar tot bloei gekomen." Henk Hofstede en Robbert-Jan Stips van de Nits, gitaarvirtuoos Harry Sacksioni en Hennie Vrienten (ex-Doe Maar) leveren bijdragen. De singles 'Koud In Mijn Hart' en 'Zij Geeft Om Mij' worden bescheiden hitjes. 

Paradijs

Voor het eerst in zijn carrière brengt Boeijen eens een jaar geen album uit. Eind ’92 en begin ’93 gaat hij op tournee met Harry Sacksioni en Raymond van t Groenewoud. Eind ’93 verschijnt Jazz In Barcelona. 'Paradijs', de eerste single van dit album, wordt een hit.

Liesbeth List

Boeijen heeft het druk in 1994. Liesbeth List bereidt een comeback voor en hij biedt haar aan te helpen. De zanger produceert de plaat List (goed voor een Edison) en schrijft de nummers 'Brief Aan Mia' en 'Zonder Woorden'. Ook een cover van de Boeijen-klassieker 'De Verzoening' verschijnt op de CD. In de zeer warme zomermaanden trekt Frank Boeijen zich terug voor een eigen album. 

Ontmoeting

Het akoestische De Ontmoeting wordt het resultaat. Een van de nummers is 'Twee Mannen Zo Stil', een duet met Stef Bos. Het duet verschijnt een jaar later ook op de live-dubbelaar Stormvogels. Vaderland (1997) en De Ballade Van De Dromedaris (1998) zijn ingetogen cd’s waarop Boeijen zingt over o.a. zijn reis door Zuid-Oost Azië en het overlijden van zowel zijn vader als zijn moeder. In 2001 verschijnt Heden. Een van de nummers is 'Geen Gevaar', een duet met Bløf-zanger Paskal Jakobsen. Het is voor het eerst sinds 1988 dat een album van Frank Boeijen (Groep) de Top 10 van de albumlijst haalt.

Radio 2 Zendtijdprijs

In 2004 zit Frank Boeijen 25 jaar in het vak. In de Melkweg in Amsterdam ontvangt hij op 23 maart een Edison voor zijn gehele oeuvre. Op 14 maart worden hij en zijn oeuvre geëerd op Het Gala Van Het Nederlandse Lied en krijgt hij de Radio 2 Zendtijdprijs uitgereikt. Het album As wordt uitgebracht in het najaar van 2006. Pers en publiek reageren enthousiast op de nieuwe CD. Frits Spits heeft het zelfs over "het magnum opus van Frank Boeijen."

Aardige jongens

Tijdens de zomermaanden van 2008 duikt Frank Boeijen de studio in om samen met de bevriende collega's Henk Hofstede (Nits) en Henny Vrienten (Doe Maar) een album op te nemen. Het resultaat is de CD Aardige Jongens, waarvoor ze elk vier nummers inbrengen die ze vervolgens samen uitwerken. In 2009 brengt Boeijen zijn het album Camera uit. Daarna trekt Frank met zijn band langs 57 theaters in Nederland en Vlaanderen.

Genade

Op 15 januari 2011 verschijnt Genade; een boek met CD. Deze wordt gepresenteerd op het eerste concert van de nieuwe theatertour 2011 in Etten-Leur. Eind januari staat Frank zeven avonden voor een uitverkocht Ahoy in Rotterdam, in het kader van Vrienden Van Amstel Live!

Liefde en Moed

Frank is van plan om begin 2013 een rustperiode in te lassen. Tijdens de theatertoer in 2012 heeft hij echter zoveel plezier in het musiceren dat er toch een album ontstaat. Hij wil de liedjes, die tijdens de toer ontstaan zijn, op plaat zetten. Liefde en Moed verschijnt in januari 2013. De eerste single van dat album is 'De Ogen Van Haar Moeder'.