Artiest

Georgie Fame - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Georgie Fame
Britse rhythm & blues-zanger en toetsenist die gedurende zijn loopbaan met de groten der aarde werkt zoals Van Morrison, Eric Clapton, Muddy Waters, Eddie Cochran en Gene Vincent. Ook als solo-artiest - of met zijn band The Blue Flames - gaat het hem voor de wind. Grote hits scoort hij met ondermeer ‘Rosetta’ en ‘Yeh Yeh’.

Pianist

Georgie Fame - dan nog onder zijn echte naam Clive Powell - verruilt een loopbaan in de textielbranche voor aan carrière in de muziek wanneer hij in 1959 invalt bij Rory Blackwell & The Blackjacks. Hij is ook te horen op Gene Vincent’s ‘Pistol Packin Mama’. Als pianist treedt hij daarna toe tot de begeleidingsband van zanger Bill Fury. Deze groep - The Blue Flames - wordt door Fury de laan uitgestuurd, maar Powel - inmiddels onder de artiestennaam Georgie Fame - neemt het roer over. Ze scoren grote hits in de vorm van ‘The Ballad Of Bonnie & Clyde’ en ‘Yeh Yeh’.

Drugs

In de jaren ’70 laat hij weer van zich horen; de single ‘Rosetta’ wordt een hit, maar Fame komt ook negatief in het nieuws als hij voor drugsbezit veroordeeld wordt. Gedurende de jaren ’80 en ’90 is hij lid van Van Morrison’s band. Daarnaast is hij ook lid van Bill Wyman’s Rhythm Kings.