Artiest

Ferre Grignard - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Ferre Grignard
Antwerpse zanger die halverwege de jaren zestig eenmalig een hit scoort met ’Ring Ring, I’ve Got to Sing’. Het is het begin van een korte, maar heftige muziekcarrièrre van de Antwerpse zanger. Hij schopt het tot het podium van de Parijse Olympia, maar daar blijft het bij. Grignard wil eigenlijk geen carrière in de showbizz. Hij overlijdt in 1982.

Fernand ‘Ferre’ Grignard wordt geboren in 1939 in Antwerpen. Hij gaat na vele mislukkingen in zijn schoolcarrière gaat hij het kunstonderwijs in om schilder te worden. In de late jaren vijftig ontstaat er in de buurt van de Antwerpse Stadswaag een circuit van artiestencafés en galerijtjes. Grignard stort zich daarin. Hij maakt er o.a. kennis met Fred Bervoets.

Blues 

Intussen heeft hij zich zelf gitaar leren spelen en treedt hij af en toe op met gelegenheidsensembles. Ze spelen skiffle en blues. Grignards stem en zangstijl vallen bij velen meteen op: hij heeft de Blues, al spreekt hij geen woord Engels. Zijn schilderscarrière komt niet van de grond. Hij leeft met zijn nieuwe gezin op de rand van armoede. In 1964 gaat in Antwerpen café ‘De Muze’ open. Dit cafe wordt de nieuwe verzamelplaats voor alternatief Antwerpen.

Ring Ring

Ferre zingt en speelt er vaak. De cafébaas laat hem het nummer ‘Ring Ring I’ve Got To Sing’ opnemen. Niet veel later komt platenbaas Hans Kusters, nu bekend van bands als Clouseau, langs en vraagt Grignard het nummer opnieuw op te nemen. Het nummer wordt een grote hit. Zijn debuutalbum, Ring Ring verovert de wereld met zijn mix van skiffle, folk en geïmproviseerde blues muziek. Daarna houdt Grignard het voor gezien. Hij overlijdt in 1982 aan de gevolgen van keelkanker. Grignard heeft grote invloed gehad op latere Belgische artiesten als dEUS en Zita Swoon.