Artiest

Luv' - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Luv'
Een van de succesvolste Nederlandse meidengroepen ooit. Luv’ scoort met nummers als ‘U.O. Me (Your Very Welcome In Waldolala)’, ‘You’re The Greatest Lover’ en ‘Trojan Horse’.

Luv’ is bedacht door Hans van Hemert, Piet Souer en Han Meijer. Van Hemert staat een trio mooie dames voor ogen die ieder een deel van de mannendoelgroep moeten aanspreken. De liedjes dienen vrolijk en fris te klinken.

Patty Brard

In de blonde Marga Scheide uit Amsterdam, de donkere Patty Brard uit Den Haag en de bruinharige José van de Wijdeven uit Best vinden de heren de ideale dames voor Luv’. De eerste singles ‘My Man’ en ‘Dream, Dream’ slaan nauwelijks aan. De doorbraak komt echter uit onverwachte hoek.

VPRO

Van Hemert schrijft op verzoek een nummer voor de VPRO-serie Waldolala, met Dolf Brouwers als nachtclubbaas Waldo van Dungen. Het door Luv’ gezongen, aanstekelijke ‘U.O. Me’ is in 1978 wekelijks de openingstune van het veelbekeken en -besproken programma. De single wordt een hit. De opvallende kostuums en danspasjes bezorgen de drie dames de beoogde sexy status en de bijbehorende roem. 

Hitlijsten

Het succes wordt hetzelfde jaar geëvenaard door de opvolgers ‘You’re The Greatest Lover’ en ‘Trojan Horse’. Ook in andere Europese landen bestormen de singles van Luv’ de hitlijsten, evenals ''Down Under', Nieuw Zeeland en Zuid-Afrika.

Eeny Meeny Miny Moe

In 1979 verschijnen de succesnummers ‘Casanova’ en ‘Eeny Meeny Miny Moe’ en ‘Ooh, Yes I Do’. Ook alle albums van de dames gaan als warme broodjes over de Europese toonbanken. De dames Brard, Scheide en Van de Wijdeven zijn een gewild object voor de in hun privéleven geïnteresseerde media, hetgeen niet ongunstig is voor de bekendheid en dus de plaatverkoop.

Ron Brandsteder

Zo trouwt Patty met Ron Brandsteder, heeft Marga een vermeende relatie met John de Mol en trouwt José met Will Hoebee. In 1980 verlaat Patty Brard de groep, haar plaats wordt ingenomen door Ria Thielsch. In 1981 komt op 5 maart officieel een einde aan een van de meest besproken en succesvolste meidengroepen ooit.

Nederland Muziekland

Even is er na een optreden nog hoop op een wederopstanding maar niet veel later wordt in het tv-programma Nederland Muziekland definitief afscheid genomen van Luv’. Jose Wijdeven heeft in 1981 solo een hitsucces met de cover ‘I Will Follow Him’, de solosingles van Patty Brard zijn minder succesvol. Marga Scheide probeert het met het duo Deuce en zingt een medley van Supremes-liedjes in.

Mies Bouwman

In 1988 is er na een succesvol optreden in een show van Mies Bouwman een grote vraag naar een reünie. José kiest echter voor haar kind. Met Diana van Berlo als haar vervangster staat in 1989 toch een nieuwe versie van Luv’ op de Nederlandse podia. Brard houdt het al snel voor gezien, Michelle Gold vervangt haar op hun tocht langs de discotheken en feesten.

ABBA-covers

Patty Brard groeit uit tot nationale bekendheid, met eigen tv-shows, huwelijken, scheidingen, faillissementen, reality-programma’s en kuursessies op televisie. José neemt met Bonnie St Claire een album vol ABBA-covers op, zingt met Ron Brandsteder de Leonard Cohen–cover ‘So Long Marianne’ en leidt een leven in de schaduw van Brabant. Marga Scheide keert niet terug in de spotlights.

Stoppen

In 2012 geeft Luv' aan definitief te stoppen. De meiden die in de jaren zeventig en tachtig een paar hits hadden treden sinds 2006 al niet meer op maar bleven op papier nog wel bestaan."We hebben altijd gezegd dat als iemand er geen zin meer in heeft, we zouden stoppen", licht Marga Scheide toe. "Dat moment is nu voor mij aangebroken."