Artiest

Rufus & Chaka Khan - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Rufus & Chaka Khan
Ze waren ooit een van de grootste funkgroepen, maar het raciaal gemengde Rufus staat in de boeken als de lanceerinrichting van souldiva Chaka Khan, die met haar vlammende zang de aandacht opeiste. Met Khan (ze werd uiteindelijk apart op de posters vermeld) als motor en een haarscherp gevoel voor de groove, scoorde Rufus een indrukwekkende serie hitsingles, die begon in de '70s en doorging totdat Chaka in 1983 officieel vertrok.

Kaarten schudden

Rufus ontstond uit American Breed een band uit Chicago. De Breed had een hit in 1968 met een cover van "Bend Me, Shape Me" Gitarist Al Ciner, bassist Chuck Colbert, drummer Lee Graziano, en toetsenist Kevin Murphy hadden allemaal korter of langer in deze groep gespeeld en begonnen nu voor zichzelf als Smoke, met de zangers Paulette McWilliams en James Stella.

Wisselen

Stella werd al snel vervangen door voorzanger/songwriter/toetsenist Ron Stockert en Colbert door bassist Dennis Belfield; de groep veranderde haar naam in Ask Rufus, dat later ingekort werd tot Rufus. In 1972 nam drummer Andre Fischer (ook ex-American Breed) de rol over van Graziano en een jonge zangeres met de naam Chaka Khan (hoewel geboren als Yvette Marie Stevens) die de plaats van McWilliams overnam.

Full house

Hoewel de dynamische verschijning van Khan deze versie van de band een glanzende start bezorgde, was Stockert nog altijd de leider toen ze tekenden bij ABC in 1973 en hij koos voor wat meer pop/rock sfeer op de debuutplaat die uitkwam als: "Rufus".

Nummers Rufus & Chaka Khan