Artiest

Andy Williams - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Andy Williams
Zonder enige twijfel hoort Andy Williams thuis in het rijtje legendarische Amerikaanse zangers, dat wordt aangevoerd door Bing Crosby, Frank Sinatra, Dean Martin en Perry Como. Begin jaren tachtig verklaarde toenmalig president Ronald Reagan dat de stem van Andy Williams ‘a national treasure’ was, een kostbare schat die door de natie gekoesterd moest worden. Op dinsdag 25 september 2012 overlijdt Williams op 84-jarige leeftijd.

Bing Crosby

Howard Andrew ‘Andy’ Williams wordt op 3 december 1927 geboren in het dorpje Wall Lake in de Amerikaanse staat Iowa. Samen met zijn drie oudere broers vormt hij op jonge leeftijd het zangkwartet The Williams Brothers. Ze treden op voor diverse lokale radiostation en begeleiden als achtergrondkoortje Bing Crosby op diens hit 'Swinging On A Star'. Het is dan 1944 en Andy heeft zojuist zijn opleiding aan de Western Hills High School in Cincinnati afgerond.

Mislukking

Wanneer z’n broers begin jaren vijftig kiezen voor hun maatschappelijke carrières, besluit Andy om in z’n eentje door te gaan met zingen. Zijn eerste platencontract bij RCA Records wordt een mislukking. Geen enkel liedje dat hij voor RCA opneemt wordt een hit. Andy belandt bij Cadence Records, een piepklein platenmaatschappijtje in New York. Ook daar maakt Andy een slechte start: z’n eerste twee singletjes doen vrijwel niets. Maar met z’n derde singletje bij Cadence Records is het wel raak. Het door Andy gezongen 'Canadian Sunset' belandt eind 1956 zelfs in de Top 10 van de Amerikaanse hitlijsten. Een paar maanden later scoort hij met 'Butterfly' zijn eerste Amerikaanse nummer 1-hit.

Lijflied

In de jaren die volgen weet Andy zijn succes te continueren met grote hits als 'Are You Sincere' (1958), 'Lonely Street' (1958), 'The Village Of St. Bernadette' (1959) en 'Can’t Get Used To Losing You' (1963). Het door Henry Mancini en Johnny Mercer geschreven en met een Grammy Award bekroonde 'Moon River' wordt zijn lijflied. In 1966 geeft Andy zijn eerste show in Caesars Palace in Las Vegas, een locatie waar hij twintig jaar achter elkaar blijft optreden. Ondertussen richt hij zijn eigen platenmaatschappij Barnaby Records op, waarop platen worden uitgebracht van onder anderen Ray Stevens, Jimmy Buffett en de Everly Brothers.

Films

In 1968 zingt Andy twee liedjes op de begrafenis van zijn vriend, de vermoorde presidentskandidaat Robert F. Kennedy. Beide liedjes, 'The Battle Hymn Of The Republic' en het 'Avé Maria', worden op een speciale herdenkingssingle uitgebracht die overal ter wereld hoog in de hitlijsten terecht komt. Gedurende de jaren presenteert Andy ook zijn wekelijkse tv-programma The Andy Williams Show, waarin hij gasten ontvangt als Bobby Darin, Dick van Dyke en The Osmond Brothers. Nadat Andy al diverse filmliedjes heeft uitgevoerd en zelf ook een paar filmrolletjes heeft gespeeld, zingt hij in 1970 het thema in van Love Story, de romantische film met in de hoofdrol Ryan O’Neal en Ali McGraw. Net als de film wordt het liedje '(Where Do I Begin) Love Story' een gigantisch succes. Hetzelfde geldt voor het door Andy gezongen 'Speak Softly Love', het liefdesthema van de beroemde maffiafilm The Godfather uit 1972.

Onvermoeibaar

Hoewel het succes in de jaren tachtig enigszins begint af te nemen, blijft Andy platen maken en optreden. In 1999 scoort hij zowaar weer een hit met 'Music To Watch Girls By', een liedje dat eerst wordt gebruikt in een reclame van een autofabrikant en later voor een colamerk. Ook zijn liedjes It’s 'The Most Wonderful Time Of The Year – in een kerstcommercial van een kledingmerk – en 'The Impossible Dream' (autofabrikant) worden opnieuw hits nadat ze in reclame-uitingen zijn gebruikt. Andy Williams onvermoeibaar. Zo staat hij vanaf 1 september 2009 weer een maand lang zes keer per week met The Andy Williams All-Star Variety Show op het podium van zijn eigen Moon River Theatre in Branson, Missouri. Daarna verzorgt hij in dit theater nog eens twee speciale kerstshows.

Op 26 september 2012 overlijdt Andy Williams aan de gevolgen van blaaskanker, hij wordt 84 jaar.