Artiest

Tasmin Archer - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Tasmin Archer
Muzikaal gezien staat Tasmin Archer tussen Seal en Tracy Chapman in. Haar succes is meer te vergelijken met die van een eendagsvlieg...

Hoe cliché: Tasmin Archer werkt eind jaren '80 in een studio in Bradford, England. Ze zet thee, maakt de toiletten schoon en wordt zo nu en dan gevraagd wat achtergrondvocalen voor haar rekening te nemen. Ze ontmoet gitarist John Hughes en keyboardspeler Beck en het trio besluit nummers te schrijven.

Hit

Na een samenwerking van vijf jaar verschijnt 'Sleeping Satellite' als eerste op single. (Het catchy deuntje heeft al zo'n vier jaar op de planken gelegen.) Het haalt de Top 10 in verschillende Europese landen en in Engeland voert 'Sleeping Satellite' de Top 40 aan. Het is de eerste keer sinds 'Total Eclipse Of The Heart' (1983) van Bonnie Tyler dat een Engelse solozangeres dit voor elkaar heeft gekregen.

Verwachtingen

Great Expectations verschijnt begin 1993. Volgens de schrijvende pers doet het album zijn naam niet eer aan. De single 'In Your Care' is een indrukwekkend liedje dat over kindermishandeling gaat. In Nederland slaat het niet aan, maar in Engeland wordt het een Top 10 hit. In 1994 brengt Tasmin Archer een mini-album uit: Shipbuilding. Vier van de acht tracks zijn Elvis Costello-covers. Twee jaar later verschijnt Bloom, Tasmin's tweede echte cd. Zonder succes. 

Nieuw album

In 2002 verschijnt nieuw werk onder de noemer ON. Verschillende demo versies van nummers zijn gratis te downloaden, met als doel om feedback te krijgen van fans. In 2006 verschijnt dan daadwerkelijk het fysieke album.

Nummers Tasmin Archer