Artiest

Plain White T's - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Plain White T's
Soms duurt het even voordat een artiest of groep doorbreekt. Voor de heren van Plain White T's, een in 1997 opgerichte band uit Chicago, gaan er precies tien jaar overheen. Met 'Hey There Delilah' bereiken ze in 2007 meteen de hoogste positie in de Amerikaanse Billboard Hot 100.

Plain White T's-zanger Tom Higgenson, geboren in een buitenwijk van Chicago, speelt in zijn high school-jaren in verschillende pop en rockbands. Eén daarvan is Harvey's Daughter. In die groep speelt ook bassist Ken Fletcher.

Band

Harvey's Daughter stopt er al snel mee maar al gauw wordt een nieuwe band gevormd. Ook vriend en drummer Dave Tirio sluit zich bij de groep aan. Vanaf de herfst van 1997 gaan de heren verder onder de naam Plain White T's. De groep treedt op in verschillende clubs in Chicago en bouwt een kleine maar trouwe aanhang op.

Ongeluk

Higgenson raakt in 1999 betrokken bij een auto-ongeluk dat hem bijna zijn leven kost. Door het ongeluk gaat hij anders tegen het leven aankijken en raakt hij opnieuw geinspireerd om nummers te schrijven. De band wordt inmiddels populairder.

Albums

Plain White T's brengt in 2001 in eigen beheer het album Come On Over uit. Een jaar later, als de band een contract heeft getekend bij Fearless records, volgt Stop.

All That We Needed

De band heeft te kampen met een sterk wisselende samenstelling. Zelfs tijdens de promotietour voor hun album verandert de line-up. Toch slaagt de groep er begin 2005 in het album All That We Needed uit te brengen. Van de plaat verschijnen verschillende singles, waaronder 'Hey There Delilah'. Geen enkel nummer haalt echter de hitlijsten.

Every Second Counts

De opvolger van All That We Needed verschijnt al snel. Plain White T's brengt in 2006 hun vierde album Every Second Counts uit. De eerste single van dat album, 'Hate (I Really Don't Like You)', bereikt de Amerikaanse Billboard Hot 100 maar is nog geen echte hoogvlieger.

Hey There Delilah

Een jaar na het verschijnen van Every Second Counts, en tien jaar na de oprichting van Plain White T's, volgt dan toch de grote doorbraak. 'Hey There Delilah', dat al op All That We Needed uit 2005 stond, bestormt de Amerikaanse charts en bereikt de nummer 1-positie. Het nummer wordt vervolgens ook als bonustrack op Every Second Counts gezet. In Nederland verschijnt 'Hey There Delilah' in augustus 2007. 

Rhythm Of Love 

Drie jaar na All That We Needed komt in 2010 eindelijk weer een nieuwe single uit; 'Rhythm Of Love'. 

Nummers Plain White T's