Artiest

Glen Campbell - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Glen Campbell
Amerikaanse countryzanger en gitarist die ook in de reguliere hitlijsten scoort met hits als ‘Rhinestone Cowboy’ en ‘Wichita Lineman’. Naast een eigen goedlopende carrière is hij ook een veelgevraagd sessiemuzikant. Zo speelt hij op platen van legendarische artiesten als Elvis Presley, Frank Sinatra en Dean Martin. In de jaren ’60 maakt hij kortstondig deel uit van de The Beach Boys.

Frank Sinatra

Als gitarist maakt Campbell begin jaren ’60 naam voor zichzelf. Hij speelt op platen van ondermeer Elvis Presley, Rickie Nelson, The Monkees en Frank Sinatra. Daarnaast houdt hij er ook een carrière als zanger op na. Met de band Green River Boys scoort hij in de Verenigde Staten zelfs een bescheiden hitje.

The Beach Boys

Nadat Brian Wilson vanwege psychische problemen verstek moet laten gaan bij optredens van The Beach Boys, wordt Campbell gevraagd zijn plek in te nemen. Dat wordt een succes en de groep biedt hem zelfs een vaste plek in de band aan, die Campbell weigert omdat men het niet eens kan worden over de verdeling van royalties. Hij houdt er echter wel wat aan over, wanneer Capitol Records - de platenmaatschappij van The Beach Boys - hem een contract aanbiedt.

John Wayne

Campbell scoort in de Verenigde Staten hits als solo-artiest, krijgt een eigen televisie-programma en is op het witte doek naast legende John Wayne te zien in de film True Grit. In de jaren ’70 raakt zijn carrière tijdelijk in het slop. Hij raakt aan de drank en drugs en scoort pas weer een hit in 1976 met ‘Rhinestone Cowboy’. In de jaren ’80 kickt hij af van de drank en drugs en bekeerd zich tot het Christendom. Hij blijft echter platen opnemen, al wordt zijn output in de jaren ’90 minder. In 2008 brengt hij een comebackplaat uit onder de titel Meet Glen Campbell.

Afscheid

In 2011 besluit Campbell ermee te stoppen en een afscheidstour op te zetten. Tragisch genoeg wordt in datzelfde jaart ook de ziekte van Alzheimer bij hem vastgesteld. Toch bgaat hij door, en wordt in de band ondersteund door zijn 3 kinderen.