Artiest

Amos Lee - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Amos Lee
Amos Lee is een zanger zonder poespas. Geef de man een gitaar en hij brengt zijn intieme luisterliedjes met een warme, ongepolijste soulstem.

Soul, Folk en country

Sinds 2004 is Lee een van de nieuwe namen op het terrein van de cross-over tussen  soul, folk en country. Met zijn zelfgeschreven liedjes in singer/songwritersstijl bedient hij een breed publiek, dat valt voor zijn gevoelige, openhartige en vooral ook romantische aanpak. Amos Lee's favoriete jaren uit de muziekgeschiedenis zijn 1970 tot '75, de jaren waarin platen uitkwamen als Harvest van Neil Young en Still Bill van Bill Withers.

Basisschoolleraar

Tijdens zijn studie Engels aan de universiteit van South Carolina begint Lee zelf liedjes te schrijven. Hij laat zich daarbij zowel inspireren door soulgrootheden als Stevie Wonder en Donny Hathaway, als door folklegendes als John Prine en Dave Van Ronk. Na zijn afstuderen wordt hij basisschoolleraar in zijn thuisstad Philadelphia. Hij blijft echter dromen van een carriere in de muziek, en besluit uiteindelijk om het docentschap op te geven. Met een baantje als ober lukt het hem zijn eigen EP's te financieren en regelmatig op te treden. Zijn durf en toeweiding werden beloond met uitnodigingen om het voorprogramma te verzorgen voor grote namen als Bob Dylan, BB King en Mose Allison.

Norah Jones

De carriere van de musicus uit Philadelphia raakte in een stroomversnelling nadat zangeres Norah Jones hem vroeg als support act bij haar Europese concerten. Ook leverden Jones en haar vriend, bassist Lee Alexander, een bijdrage aan zijn debuutalbum uit 2005 op het beroemde Blue Note-label. Op zijn tweede cd Supply and Demand uit 2006 ontwikkelde hij een steviger en gevarieerder geluid met elementen uit de rhythm & blues en gospel. In 2008 verscheen zijn derde album Last Days At The Lodge. In 2007 was hij te zien op het North Sea Jazz Festival. Het derde album, Last days at the lodge, werd uitgebracht op 24 juni 2008.