Artiest

Crash Test Dummies - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Crash Test Dummies
Canadese band die in 1994 doorbreekt in Nederland met de hit 'Mmm Mmm Mmm Mmm'. Het album God Shuffled His Feet (1993) is een wereldwijd succes, maar de Crash Test Dummies kunnen het succes niet evenaren met A Worm's Life (1996).

Op de Universiteit van Winnipeg in Canada staat Brad Roberts bekend als een studiebol, een nerd, een strebertje. Hij behaalt zijn doctoraal in Engelse taal en filosofie met gemak en besluit verder te studeren om 'professor' te worden. Dat plan wordt bijgesteld wanneer zijn schoolbandje onverwachts en onbedoeld succesvol wordt. Roberts heeft namelijk een demo-tapeje gemaakt om zijn hobby-bandje genoeg optredens te bezorgen. Maar die demo-tapejes worden snel opgemerkt door een platenmaatschappij die de band The Crash Test Dummies onmiddellijk een contract aanbiedt! 

Canada

In thuisland Canada wordt het debuutalbum The Ghosts That Haunt Me (1991) meteen een enorme hit. In overige delen van de wereld krijgt de band ook een bescheiden cult-aanhang. Dankzij ex-Talking Head Jerry Harrisons' radiovriendelijke produktie voor het volgende album God Shuffled His Feet (1993) krijgen de Crash Test Dummies enorme aandacht in de VS en Europa. Niet in de laatste plaats door de eerste single van het album: 'Mmm Mmm Mmm Mmmm' dat een fijn aanstekelijk en simpel refrein heeft. 

Bariton

De lage stem van frontman Roberts en zijn wonderlijke anekdotische teksten bezorgen de band in verschillende landen grote bekendheid. Kritiek op de plaat luidt dat de teksten van Roberts soms iets te moeilijk en levensbeschouwelijk zijn; Sartre, de verschillende filosofische stromingen en het kubisme horen volgens sommige critici niet in songtesten thuis. Het album A Worm's Life volgt in 1996 en drie jaar later komt Give Yourself A Hand (1999) uit. Frontman Brad Roberts komt in de herfst van 2000 met een soloalbum Crash Test Dude, een collectie van hits van de band in een akoestische versie.

Crash Test Dude

Een paar weken later krijgt Roberts een ernstig auto-ongeluk waarbij hij bijna zijn arm verliest! Maar Roberts herstelt en in 2001 maakt hij zijn 'come-back' met het album I Don't Care If You Don't Mind dat gepresenteerd wordt als een solo-album. Een bijzondere album omdat hij deze gemaakt heeft met mensen die hij heeft ontmoet tijdens zijn revalidatie-periode. Op de cover steunt Roberts trots op zijn arm (met grote tattoo) op tafel.

Nummers Crash Test Dummies