Artiest

Rene Froger - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Rene Froger
In de Amsterdamse Jordaan geboren zanger en zoon van cafébaas Bolle Jan. Diens kroeg is de start van Frogers roemrijke carrière die hem uiteindelijk uitverkochte stadions bezorgt.

Het eerste succes behaalt Froger in 1988 met een cover van ‘Winter in America’ van Doug Ashdown. Een jaar later volgt zijn definitieve doorbraak met het door Henk Temming en Henk Westbroek geschreven ‘Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken’, een van zijn weinige Nederlandstalige nummers. 

Het grote succes

In 1991 scoort Froger een reeks top tien-hits in Nederland en wordt zijn album Matters Of The Heart met goud bekroond. Een jaar later ontvangt hij ook een Edison Award voor het beste album uit Nederland. Het album behaalt later de platina status.

Megaster

1994 is volgens Froger zelf een topjaar. Zijn album The Power Of Passion (1993) wordt net als de voorganger dubbel-platina. Voor het album ontvangt hij een Gouden Harp en een Edison Award, laatstgenoemde prijs ontvangt Froger uit handen van Celine Dion. Hij verkoopt in het 'topjaar' tien avonden uit in de Ahoy' en besluit een jaar later op te gaan treden in het Feyenoord Stadion De Kuip. Ook het stadion vult de Amsterdammer twee keer met gemak. 

Amerika

Het succes van de albums en de vele uitverkochte shows wekt de belangstelling uit Amerika. Froger start aan een internationaal album met de producers van o.a. Celine Dion en Mariah Carey. Froger staat onder zware druk van de Amerikanen en besluit de stekker uit het plan te trekken. Froger zit een flinke dip en hervat ruim een jaar later pas weer zijn muzikale activiteiten. Het album Illegal Romeo Part 1 wordt uitgebracht in Nederland en een grote tour volgt.

Home Again

De release van het album Home Again in 1998 kent nogal wat problemen. René en zijn vrouw Natasja hebben dat jaar huwelijksproblemen. Het titelnummer 'Home Again' mag niet meer worden uitgebracht omdat de liedjesschrijver Diane Warren het niet eens is met de uiteindelijke versie. De single moet zelfs uit de schappen worden gehaald. Froger doorstaat beide problemen en het album wordt een redelijk succes in Nederland.

ArenA

Froger brengt in de opvolgende jaren de albums I Don’t Break Easy (1999), Internal Affairs (2001) en Sweet Hello's & Sad Goodbyes Part 2 (2002) en Pure (2004) uit. Hij krijgt in 2003 de Edison Oeuvreprijs toegekend. Na 30 keer Ahoy' Rotterdam en drie uitverkochte concerten in Stadion de Kuip in 1995 en 2000 ging het er dan toch echt van komen. In mei 2004 speelt Froger een thuiswedstrijd met vier optredens in zijn eigen stad Amsterdam, in de ArenA. Hoogtepunt is volgens velen de medley die René Froger, Gordon en Gerard Joling op het einde doen.

Toppers

Het optreden van de drie is zo’n succes dat de drie besluiten als het trio De Toppers concerten te geven. In 2007 staan de heren voor het derde jaar voor een uitverkocht Ahoy’.