Artiest

Whitney Houston - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Whitney Houston
Zeer succesvolle soul- en R&B-zangeres die vanaf de jaren '80 bijna dertig hits scoort. Whitney Houston staat in Nederland drie keer op één;'I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me)', 'I Will Always Love You' en, samen met Enrique Iglesias, 'Could I Have This Kiss Forever'. Whitney's tante is zangeres Dionne Warwick. Houston overlijdt in 2012 op 49-jarige leeftijd.

Familie

Whitney wordt in 1963 geboren in Newark, New Jersey. Haar moeder, Cissy Houston is op dat moment al een zeer bekende gospelzangeres. Zingen zit echt in de familie want niet alleen haar moeder heeft hier een voorliefde voor, haar tante is niemand minder dan Dionne Warwick. En huisvriendin Aretha Franklin kan er ook wat van. 

Zingen

Als Whitney 10 jaar is, vindt haar moeder dat ze ook maar eens moet gaan zingen. En dat gebeurt. Whitney zingt een aantal jaar mee in het gospelkoor en in de nachtclub waar mama ook zingt. Naarmate de tijd verstrijkt, krijgt ze steeds meer plezier in het zingen. 

Chaka Khan

Op 17-jarige leeftijd wordt Whitney gevraagd om achtergrondzangeres te worden bij de legendarische Chaka Khan, wat ze natuurlijk niet aan zich voorbij laat gaan. Een jaar daarna wordt ze achtergrondzangeres bij Lou Rawls. 

Solo

Whitney is 19 wanneer ze het tijd vindt om solo te gaan. Ze tekent een contract bij Arista. Het succes is niet meer te stoppen. Whitney wordt een regelrecht soulballad-idool en scoort in vele hits zoals 'Saving All My Love For You', 'How Will I Know' en 'Greatest Love Of All'. 

Debuutalbum

Alle singles zijn terug te vinden op het titelloze debuutalbum uit 1985. In 1987 verschijnt Whitney. Dit album levert Whitney haar eerste nummer 1-hit op: 'I Wanna Dance With Somebody'. Ook de daarop volgende singles, 'Didn't We Almost Have It All', 'So Emotional' en 'Love Will Save The Day' worden hits. 

Olympische Spelen

Speciaal voor de Olympische Spelen van 1988 neemt Whitney Houston 'One Moment In Time' op. De single haalt in zowel Nederland als in de Verenigde Staten de Top 10. 

'I'm Your Baby Tonight'

Eind 1990 verschijnt 'I'm Your Baby Tonight', de voorloper van het gelijknamige album. Het nummer haalt net de eerste plaats van de Nederlandse hitlijsten niet. 

'I Will Always Love You'

Twee jaar later weet ze die plek wel te veroveren. Het door Dolly Parton geschreven 'I Will Always Love You' is terug te vinden op de soundtrack van The Bodyguard), een film waarin Whitney naast Kevin Costner te zien is. De single, het album en de film zijn een doorslaand succes. 

My Love Is Your Love

My Love Is Your Love verschijnt in 1998. Het is het eerste echte album van La Houston in negen jaar. Onder meer Wyclef Jean heeft aan het album meegewerkt. De gelijknamige single haalt in de zomer van 1999 de Top 3. 

Drugs

De laatste jaren staan bij Whitney Houston vooral in het teken van drugsgebruik en ruzies met haar echtgenoot Bobby Brown. In 2006 vraagt ze een scheiding aan en probeert af te kicken van haar cocaine-verslaving.

I Look To You

In 2009 komt I Look To You uit. De eerste single is 'Million Dollar Bill', een up-tempo song geschreven door niemand minder dan Alicia Keys. Het succes blijft echter nog altijd uit. In 2011 begint de zangeres dan aan een filmproject: Sparkle, een dramafilm waarin ze de moeder van zangeres Jordin Sparks speelt.

Dood

Op 11 februari 2012 wordt Whitney dood aangetroffen in het bad op haar hotelkamer in Los Angeles. De zangeres is 48 jaar geworden. De oorzaak van haar overlijden wordt geweten aan verdrinking waar mogelijk een hartaanval als gevolg van drugs- en medicijngebruik aan vooraf ging.