Artiest

Zucchero - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Zucchero
Italiaanse zanger Adelmo Fornaciari (wiens bijnaam 'zucchero' voor 'suiker' staat) die eind 1988 zijn eerste hitje scoort met 'Senza Una Donna'. Hij is vooral bekend door zijn duetten met onder andere Paul Young, Eric Clapton en Luciano Pavarotti. Later scoort hij hits met 'Diamante' en 'Il Volo'.

Senza Una Donna

In Italië is Zucchero reeds doorgebroken als hij 1988 het album Blue’s uitbrengt met hulp van onder andere Clarence Clemons en de legendarische Memphis Horns. Van dit album komt de single 'Senza Una Donna' die ook buiten Italië een potje breekt.

Paul Young

In het voorjaar van 1991 verschijnt 'Senza Una Donna' als duet met Paul Young. Deze versie behaalt de tweede plaats in de Nederlandse Hitlijsten. Dit is zijn definitieve internationale doorbraak wat hij spoedig herhaalt met een Engelse versie van ‘Diamante’ met Randy Crawford.

Pavarotti

In 1992 brengt Zucchero het album Miserere uit. De titeltrack van dit album is een duet met de operazanger Luciano Pavarotti. De demo voor dit nummer wordt ingezongen door een nog onbekende Andrea Bocelli.

Il Volo

In het jaar 1996 brengt Zucchero twee albums uit. Van het album Spirito Di Vino komt de hit 'Il Volo'. Later dat jaar verschijnt het verzamelalbum The Best of Zucchero Sugar Fornaciari's Greatest Hits

Ilse DeLange

In mei 2004 brengt Zucchero het album Zu & Co. uit waarin hij duetten zingt met grote artiesten. Onder wie Luciano Pavarotti, Andrea Bocelli, Tom Jones, Eric Clapton, Miles Davis en Sting. In 2005 volgt een Nederlandse versie van Zu & Co. met daarop het nummer 'Blue'; een duet met Ilse DeLange.

La Sesión Cubana

Voor Zucchero gaat in 2012 een langgekoesterde wens in vervulling; een album, opgenomen in Havana, Cuba. Het album La Sesión Cubana komt tot stand met medewerking van verschillende Cubaanse muzikanten. Het album bevat niet alleen zeven van zijn grootste hits maar ook zes niet eerder uitgebrachte tracks, waaronder een aantal covers.