Artiest

Marianne Faithfull - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Marianne Faithfull
In Engeland geboren zangeres, actrice en ex-vriendin van Mick Jagger (Rolling Stones) die in 1965 een bescheiden hit scoort met 'Summer Nights' en in 1979 de Top 15 haalt met 'The Ballad Of Lucy Jordan'. Marianne Faithfull neemt in 1997 een nummer op met Metallica: 'The Memory Remains'. Het duet wordt een hit. Kissin' Time verschijnt in 2002. Op dit album krijgt ze hulp van Billy Corgan (Smashing Pumpkins en Zwan), Beck, Damon Alborn (Blur en Gorillaz) en Jarvis Cocker (Pulp).

As Tears Go By

Marianne Faithful begint in 1964 een zangcarrière onder begeleiding van Rolling Stones manager Andrew Loog Oldham. Met haar door Keith Richards en Mick Jagger geschreven debuutsingle ‘As Tears Go By’ heeft ze een grote hit in zowel Engeland als Amerika. 

Succesvoller in Engeland

Toch is ze in Engeland, haar geboorteland, succesvoller dan in de Verenigde Staten en ze heeft na haar debuutsingle een aantal hits in Engeland in het midden van de jaren ’60 met nummers als ‘Summer Nights’, ‘This Little Bird’ en ‘Come And Stay With Me’. 

Jaren ’60 icoon

Haar grootste populariteit krijgt Marianne niet als singer/songwriter, maar als 60-er jaren icoon door haar schoonheid en langdurige relatie met Mick Jagger. Toch schrijft ze zelf ook nummers, zoals het lied ‘Sister Morphine’ uit 1969 dat ze mede heeft geschreven. De Rolling Stones brengen dit nummer later zelf ook uit op hun album Sticky Fingers. 

Drugs

Marianne Faithful en Mick Jagger gaan in de jaren ’70 uit elkaar. Faithful raakt vervolgens aan de drugs. Ze neemt nauwelijks nog platen op en de nummers die ze opneemt worden geen succes, totdat ze in 1979 een enorme comeback maakt met het nummer ‘Broken English’. Haar stem is inmiddels krakerig en een octaaf lager dan in de jaren ’60. 

Biografieën

Ook schrijft Faithful inmiddels het merendeel van haar nummers zelf. In de jaren ’80 en ’90 neemt ze nog maar sporadisch op. In 1994 brengt ze haar autobiografie Marianne Faithful uit. Er komt ook de biografie ‘As Tears Go By’ uit, geschreven door Mark Hodkinson. In 1997 zingt ze mee op het nummer ‘The Memory Remains’ van Metallica. 

Kissin’ Time

Marianne Faithful brengt in 2002 weer een eigen album met de titel Kissin’ Time uit. Voor dit album werkte Faithful samen met Beck, Damon Albarn (Blur), Billy Corgan (Smashing Pumpkins), Jarvis Cocker (Pulp) en andere. 

Before The Posion

Before The Posion komt in 2004 in Engeland uit en aan het begin van 2005 ook in Amerika. Ook op dit album werk Marianne Faithful weer samen met verschillende artiesten, zoals onder andere {l}P.J. Harvey{/l} en Nick Cave and the Bad Seeds.

Meer over Marianne Faithfull