Artiest

Lenny Kravitz - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Lenny Kravitz
Zanger en gitarist die met zijn debuut Let Love Rule in 1989 doorbreekt. Kravitz scoort daarna hits met o.a. 'It Ain't Over', 'Always On The Run', 'Stillness Of Heart' en 'I'll Be Waiting'.

Leonard Albert Kravitz (Lenny is zijn roepnaam) wordt geboren in 1964 als zoon van een blanke vader en een zwarte moeder (Roxie Roker, Helen Willis in de TV-serie The Jeffersons). Als kind al blijkt de kleine Lenny ongelofelijk muzikaal, hij leert zichzelf gitaar, drums, basgitaar en piano spelen. 

Let Love Rule

Hij haalt in 1998 dan eindelijk een platencontract binnen en het album Let Love Rule (1989) is het resultaat. Kravitz heeft een voorliefde voor de sound en instrumenten van de jaren '60 en '70, die hij feilloos in een modern jasje weet te steken. Radio 3 (en met name Jeroen van Inkel) draait de gelijknamige single veel. 'Let Love Rule' wordt een hit.

Madonna

Ook als producent verdient hij zijn sporen. Voor Madonna produceert hij de clip van 'Justify My Love'. Het enige nadeel aan deze samenwerking is dat de geruchten over een vermeende relatie al snel de ronde doen. Dit tot groot ongenoegen van zijn vrouw, Lisa Bonet (Denise Huxtable in de TV-serie The Cosby Show). Het wordt haar in 1991 teveel en ze vraagt een scheiding aan. Deze komt uiteindelijk twee jaar later rond. Bonet is ook de moeder van zijn dochter Zoe. Mama said Mama Said (1991) gaat over het algemeen over de scheiding van Lenny Kravitz met Lisa Bonet. Guns N Roses gitarist Slash (een groot fan van Kravitz) doet mee op 'Always On The Run'. De single haalt de top 5. 

Billboard Hot 100

'It Ain't Over 'Til It's Over' wordt de eerste hit van Lenny Kravitz in de Verenigde Staten. Het nummer staat in de zomer van 1991 op de tweede plaats van de Billboard Hot 100, de Amerikaanse singlelijst. Twee jaar na Mama Said verschijnt Are You Gonna Go My Way. De gelijknamige single wordt wederom een kneiter van een hit. Het ruwe album Circus volgt in 1995. Eind dat jaar overlijdt de moeder van Kravitz aan kanker. 

Fly Away

Op 5 (1998) laat Lenny Kravitz een ander geluid horen. De analoge opname-apparaten hebben plaats moeten maken voor digitale machines. 'Thinking Of You' draagt hij op aan zijn moeder. In de Verenigde Staten scoort Lenny Kravitz met 'Fly Away' zijn eerste hit sinds 'It Ain't Over Till It's Over'. 

Pinkpop

Een Greatest Hits-cd verschijnt in 2000 en het jaar erop Lenny. Op Pinkpop 2002 is Lenny Kravitz een van de publiekstrekkers. Twee jaar later, in 2004, verschijnt Lenny voor de vierde keer op dit festival en doet hij tijdens zijn Europese tournee ook Nederland aan. Hij geeft een eenmalig concert in een overvolle Amsterdam ArenA. Het album Baptism wordt in datzelfde jaar uitgebracht en levert tot op heden een 3FM Megahit op met 'Where Are We Runnin'.

It's Time For A Revolution

Daarna is het een tijdje stil rondom Lenny Kravitz. Maar in februari 2008 is de zanger weer terug met zijn nieuwe album It's Time For A Love Revolution. In diezelfde maand komt ook de eerste single van deze plaat uit, de rockballad 'I'll Be Waiting'.

Black And White America

Het negende studioalbum Black And White America verschijnt in augustus 2011. Dit album heeft naar eigen zeggen een meer funky geluid. Van dit album brengt Lenny de singles 'Come On Get It', 'Stand' en 'Black And White America' uit.

Strut

Lenny blijft naarmate hij ouder wordt zeker niet stilzitten. De zanger brengt drie jaar na het verschijnen van Black And White America zijn tiende studioalbum Strut uit. Begin 2014 komt leadsingle 'The Chamber' al op de markt, in september verschijnt het hele album. Een maand later staat Kravitz in de Ziggo Dome Amsterdam.